X

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για “καραβιές” προσφύγων μετά την απόφαση του ΣτΕ

Πώς σχολιάζει αξιωματούχος της ΕΕ την απόφαση-πιλότο που αφορά έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Ant1news

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για ελεύθερη μετακίνηση στην Ελλάδα όσων προσφύγων και μεταναστών (που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια) αιτούνται ασύλου στην χώρας μας.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της κατάφεραν να σταματήσουν σε μεγάλο βαθμό τη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων χάρη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και κρατώντας τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters, που φιλοξενεί τις εκτιμήσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου

Εάν οι νέοι αιτούντες άσυλο είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν, πιθανόν να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα κι από εκεί προς τις πιο ευημερούσες χώρες της ΕΕ, «φοβούνται» οι Βρυξέλλες.

Το Reuters σημειώνει ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έχουν φτάσει στα νησιά από την Πρωτοχρονιά ως σήμερα είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, 244 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν μόνο στην Λέσβο από τη Δευτέρα 16 Απριλίου μέχρι και σήμερα το πρωί. Το ίδιο διάστημα στη Χίο πέρασαν 60 άτομα ενώ οι ροές προς τη Σάμο ήταν μηδενικές. Από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.006 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1.184 πέρασαν στη Λέσβο, 435 στη Χίο και 387 στη Σάμο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε σήμερα ότι κατά τη σύνοδό τους τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό MR1.