X

Πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, λέει κυβερνητικός αξιωματούχος

Μπαράζ επαφών Τσακαλώτου στις ΗΠΑ. Διαψεύδεται η ...παράταση του μνημονίου.

Ant1news

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,5% - 4,0% σημαντικά υψηλότερο του μνημονιακού στόχου, είπε την Παρασκευή στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

"Θα είναι μεταξύ 3,5% και 4,0% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερο του στόχου του προγράμματος διάσωσης", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το μνημόνιο η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 και το 2019.

Το 2017 είναι η τρίτη χρονιά, από το 2015, που η απόδοση του πρωτογενούς αποτελέσματος απο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, θα υπερβεί τον στόχο. Σημειώνεται ότι η Αθήνα πέτυχε πλεόνασμα 4,19% το 2016 έναντι στόχου για 0,5%.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το υψηλότερο πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και τα υψηλότερα σχετικά έσοδα από τη φορολογία.

Την Δευτέρα θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση απο την ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017, το οποίο θα απομακρύνει, σύμφωνα και με τις αναφορές του κυβερνητικού αξιωματούχου, κάθε ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη.

Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων μεταξύ των δανειστών, αλλά και επαφών τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την δ΄ αξιολόγοση και την έξοδο της Ελλάδας απο το μνημόνιο, για την οποία διαψεύδονται οι πληροφορίες περί συζητήσεων για ....καθυστέρηση της, μέσω μικρής επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος. 

Εν τω μεταξύ, ο Πολ Τόμσεν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, μιλώντας για την «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας, δήλωσε πως αν εφαρμόσει το πρόγραμμα και υπάρξει συμφωνία στο χρέος, θα μπορέσει να έχει μια «καλή» έξοδο, ενώ τόνισε ότι η απόφαση για προληπτική γραμμή εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση. Μιλώντας, επίσης, για το θέμα του εάν θα έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, υποστήριξε ότι «το θέμα δεν είναι να πιάσεις ένα στόχο αλλά πώς θα το κάνεις. Θα έχουμε συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί».