X

Σταθάκης: διασφαλίζονται για έξι χρόνια οι εργαζόμενοι των μονάδων της ΔΕΗ που θα πωληθούν

Ενστάσεις διατύπωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

Ant1news

Με το “γράμμα του νόμου” απάντησε στην προτροπή Παναγιωτάκη να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που ενδεχομένως χάσουν τη δουλειά τους μετά από έξι χρόνια, ο Γιώργος Σταθάκης.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης σχολίασε πως δεν μπορούν να ακυρωθούν οι όποιες απολύσεις αποφασιστούν από τους ιδιοκτήτες των νέων μονάδων. 

«Τα έξι χρόνια απαγόρευσης απόλυσης είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος που μπορεί να ενσωματωθεί στο νομό αυτή η διαδικασία. Προφανώς ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβλέψει ρυθμίσεις των όρων της σχέσης δύο ιδιωτικών εταιρειών. Θα ήταν εκτός νομοθετικής αρμοδιότητας. Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι που θα κριθούν αναγκαίοι για την λειτουργία της μονάδας με τα εργασιακά ρυθμισμένα και με τον νέο κανονισμό εργασίας που θα αφορά αυστηρά τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας», είπε ο κ. Σταθάκης.

Ενστάσεις διατύπωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε Κοζάνη και Φλώρινα, χωρίς ωστόσο, να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. Στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Παρακαλώ να υπάρξει σαφής διατύπωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό παράθυρο για ρυθμίσεις που δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους», είπε ο Θέμης Μουμουλίδης από την Κοζάνη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Σέλτσας από τη Φλώρινα. «Η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι προτεραιότητα. Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει δεκτή και πρέπει να διασφαλιστεί και η ανταποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινωνίες. Ό,τι προβλέπει μέχρι τώρα το σχέδιο νόμου δεν μοιάζει να είναι αρκετό», ανέφερε, ενώ ο Γιάννης Θεοφύλακτος, επίσης από την Κοζάνη ζήτησε να στηριχτούν οι περιοχές στη μεταλιγνιτική περίοδο. «Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι ο τοπικός πόρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για έργα υποδομής και ανάπτυξης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αλλότριους σκοπούς, όπως στο παρελθόν, όπου χρησιμοποιούνταν για επιδότηση πανηγυριών τα καλοκαίρια, για να αγοράζουν οι τοπικοί σύλλογοι σουβλάκια», ανέφερε.

Τη δυνατότητα ευρύτερων μετακινήσεων του προσωπικού των θυγατρικών εταιρειών προς τη μητρική ΔΕΗ Α.Ε. προς κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Μπαλωμενάκης και Ευαγγελία Βαγιωνάκη.

 

ΝΔ: και την ΔΕΗ καταστρέφουν και φθηνό ρεύμα δεν παρέχουν

Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κα Σπυράκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα σας πω τι βρήκαν και τι αφήνουν, με αριθμούς, στη Δ.Ε.Η. Βρήκαν τη Δ.Ε.Η. με 1 δις ανείσπρακτα το 2014. Αφήνουν τη Δ.Ε.Η. με 3 δις ανείσπρακτα το 2018. Βρήκαν τη Δ.Ε.Η. με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δις το 2014, αφήνουν τη Δ.Ε.Η. με χρηματιστηριακή αξία 0,6 δις το 2018. Τι συμφώνησαν: Συμφώνησαν να μειώσουν την παρουσία της Δ.Ε.Η. στο πελατολόγιο κατά 45% στο 2019. Χωρίς να πάρει η Δ.Ε.Η. κανένα ευρώ. Μηδέν ευρώ θα πάρει η Δ.Ε.Η. από αυτήν την συμφωνία. Και τώρα πάνε να πουλήσουν τέσσερις λιγνιτικές μονάδες αφαιρώντας από αυτές και τα χρέη και το πλεονάζον προσωπικό το οποίο το μεταφέρουν στη Δ.Ε.Η. Έτσι και τη Δ.Ε.Η. καταστρέφουν και φθηνό ρεύμα δεν παρέχουν. Εμείς αυτό που θέλουμε -και θα έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων- είναι η απελευθερωμένη αγορά να δίνει τελικά στον καταναλωτή φθηνότερο ρεύμα. Στα νοικοκυριά, στη βιομηχανία».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε ότι «δεν έχει κανένας δικαίωμα να κατεβάσει τον διακόπτη». Συμπλήρωσε πως «η συμφωνία δεν βάζει τίποτα υπέρ του καταναλωτή».