X

Ανοδικά και πέρυσι φόροι και εισφορές στην Ελλάδα

Τι αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η γενική τάση στην Ελλάδα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Την τέταρτη υψηλότερη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας κατέγραψε πέρυσι η Ελλάδα , σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η συνολική φορολογική «σφήνα», στην οποία αθροίζονται εκτός από το φόρο εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές έφτασε στο 40,8% του κόστους εργασίας, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 14η θέση μεταξύ των 35 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (μέσος όρος 35,9%).

Το 2017, η αύξηση ήταν 0,31% με τα πρωτεία  αύξησης των επιβαρύνσεων να καταλαμβάνει η Τουρκία (0,41%) και να ακολουθούν η Τσεχία( 0,36%) και το Μεξικό (0,34%).

Η γενική τάση στον ΟΟΣΑ ήταν πτωτική (-0,13%) και η αύξηση των επιβαρύνσεων στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο σχετικό κατάλογο, την πρώτη τριάδα των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της εργασίας καταλαμβάνουν το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%) και η Γαλλία (47,7%) ενώ στην τελευταία τριάδα συναντάμε το Μεξικό (20,4%), τη Νέα Ζηλανδία( 18,1%) και τη Χιλή (7%).