X

Εξηγήσεις για προαπαιτούμενα και αναπτυξιακό σχέδιο θέλει το Eurogroup

Στα χέρια της Κυβέρνησης οι πρώτες παρατηρήσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο. Παράθυρο για Έξοδο στις αγορές...

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με δεδομένες τις διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα επίλυσης του ελληνικού χρέους, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναμένεται να δώσει «εξηγήσεις» γι το λεγόμενο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, το αυριανό Eurogroup μπορεί να χαρακτηριστεί ως… χαμηλών προσδοκιών για την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός θα πρέπει να εξηγήσει στο Συμβούλιο υπουργών και γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης αλά και τι προτίθεται να κάνει για να υπάρξει συμφωνία –όπως επιθυμεί η Αθήνα και Θεσμοί- στις 21 Ιουνίου.

O κ. Τσακαλώτος, που χθες ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των εργασιών στην Ουάσιγκτον, θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για τη σύνοδο που θα γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας και δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται στην Αθήνα. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η άφιξη του ευρωπαίου αξιωματούχου ενδεχομένως να είναι υποστηρικτική των σχεδίων για μία νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση ενός ομολόγου 3ετούς διάρκειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την μηδενική πρόοδο των μνημονιακών προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν κολλήσει στο ίδιο αύξοντα αριθμό και δεν λένε να προχωρήσουν με τίποτα. «Είμαστε ακόμη στα ίδια, 10 το πολύ 12, από τα 88 που προβλέπει το 3ο Πρόγραμμα » σημειώνουν πηγές από την Βελγική πρωτεύουσα, την ώρα που η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ένα στάδιο πριν την ολοκλήρωσης , κι ως εκ τούτου η όποια κριτική από τους θεσμούς είναι άδικη.

Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι όσο οι συζητήσεις με την Αθήνα περιορίζονται αυστηρά και μόνο στα προαπαιτούμενα, τότε άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα θα πηγαίνουν πίσω, όπως είναι το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας του οποίου οι όροι συνδέονται ευθέως με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Ήδη το ορόσημο για παγκόσμια συμφωνία έχει μετατεθεί για το Eurogroup της 12ης  Ιουλίου ενώ στην Βελγική πόλη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός έκτακτου Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, εφόσον παραβιασθεί και αυτή η ημερομηνία για συνολική συμφωνία.

Σε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συζητηθεί αύριο στη σύνοδο της ευρωζώνης ενώ είναι άγνωστο αν θα λάβει αύριο το πράσινος φως από τοEurogroup ή θα συνεχιστούν οι διορθώσεις με βάση τις υποδείξεις των δανειστών. Οι οποίοι διαφώνησαν ακόμη και μες τις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες χαρακτήρισαν «άτολμες». Το μήνυμα των θεσμών είναι ότι το αναπτυξιακό σχέδιο δεν κλείνει αν προηγουμένως δεν σχηματοποιηθεί το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

 

Στα χέρια της Κυβέρνησης οι πρώτες παρατηρήσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο  

Ο Ε. Τσακαλώτος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για ένα ακόμα ζήτημα, το Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού στους Ευρωπαίους.  

Αν και από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο κράτησαν χαμηλά τους τόνους και απέφυγαν διαρροές και αιχμές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις για συγκεκριμένα κεφάλαια του Σχεδίου, όπως αυτό που σχετίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις (κρίνονται ως άτολμες).  

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει λάβει κείμενο παρατηρήσεων κι επ’ αυτών ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την επικαιροποίηση του Σχεδίου, χωρίς να είναι σαφές αν θα λάβει την έγκριση ή αν θα συνεχιστούν οι διορθώσεις/βελτιώσεις. Όπως παρατηρούν, πάντως, άλλες ευρωπαϊκές πηγές, το Αναπτυξιακό Σχέδιο δεν κλείνει, αν δεν σχηματοποιηθεί το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.  

Παράθυρο για Έξοδο στις αγορές…

Στην Αθήνα αναζητούν παράθυρο ευκαιρίας μέσα στο Μάιο, προκειμένου να γίνει μια ακόμα έκδοση ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι αυτό της έκδοσης 3ετούς ομολόγου 1,5- 2 δισ ευρώ, αν και παραμένει ως εναλλακτική η έκδοση 10ετούς ή 12ετούς ομολόγου, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το μήνυμα που έχει πάρει η ελληνική πλευρά από τους επενδυτές είναι ότι η έκδοση πρέπει να γίνει μόνο αν η αγορά πέσει στα προ 7ετούς ομολόγου επίπεδα- δηλαδή γύρω στο 3,5%- και ήδη πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες επαφές με μακροπρόθεσμους επενδυτές αλλά και hedge funds, που έδωσαν το παρόν στις τελευταίες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου.