X

Εργατική Πρωτομαγιά: Συγκεντρώσεις, πορείες και …παρατράγουδα (βίντεο)

Χωριστά συλαλλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ένταση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κομματικά στελέχη. Επεισόδια στην Πάτρα.

Ant1news

Με τρεις χωριστές συγκεντρώσεις τιμήθηκε στην Αθήνα η Εργατική Πρωτομαγιά. Η πρώτη ήταν του ΠΑΜΕ, στην οποία παραβρέθηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης των λαϊκών αγώνων.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ -ΕΚΑ για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με κεντρικό σύνθημα το αίτημα για «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, Ειρήνη, Εργασιακά Δικαιώματα».  Στην Πλατεία Κλαυθμώνος,  οι κεντρικοί ομιλητές έστειλαν μήνυμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Στο τρίτο συλλαλητήριο μετείχαν οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Μουσείο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Με κεντρικό σύνθημα «τόσα χρόνια αγώνες η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία» οι συγκεντρωμένοι είπαν «όχι στην εργασιακή ζούγκλα» και απαίτησαν «δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια».

 

 

 

 

 

Συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι τίμησαν στη Θεσσαλονίκη την Εργατική Πρωτομαγιά, όπου κυριάρχησαν συνθήματα κατά των μνημονίων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολέμων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Μετά τις κεντρικές ομιλίες, διαβάστηκε το ψήφισμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και εψάλη ο Ύμνος των Εργατών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, απέναντι από το ΕΚΘ, χωρίς να ακολουθήσει πορεία.

Η μαζικότερη συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, με το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Λεωνίδα Στολτίδηνα καλεί τον εργατικό κόσμο να συμμετάσχει πιο μαζικά στους αγώνες, τονίζοντας ότι η «επανάπαυση είναι ολέθρια». Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο του Καπνεργάτη.

Έγιναν άλλες δύο συγκεντρώσεις: η μία στην Καμάρα, από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κι αντιεξουσιαστές κι η άλλη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγ. Σοφίας, από την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) και την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ). Ακολούθησαν πορείες με σημείο κατάληξης το Μνημείο του Εργάτη, στο ΕΚΘ.

  

Στην Πάτρα προκλήθηκαν επεισόδια από αντιεξουσιαστές

Στην Εύβοια, ένταση επικράτησε σε συγκέντρωση, απο την οποία εκδιώχθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένταση υπήρξε και στην Τρίπολη, κατά την διάρκεια κατάθεσης στεφάνων.