X

Στον εισαγγελέα ο Τούρκος που συνελήφθη στις Καστανιές

Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς για τον συλληφθέντα. Ο δήμαρχος Καστανιών στον ΑΝΤ1. Τι ισχυρίζεται ο Τούρκος υπάλληλος του δήμου Αδριανούπολης.

Ant1news

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπαίνει σε λογική εκατέρωθεν εκβιασμών και συμψηφισμών» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται ο real.gr, σχετικά με τη σύλληψη του Τούρκου στις Καστανιές.

Όπως γίνεται σαφές, από ελληνικής πλευράς, «θα ακολουθηθεί κατά γράμμα ο ελληνικός νόμος, με προσήλωση στις δικαιοπρακτικές αρχές».

Η όσο το δυνατό γρηγορότερη επιστροφή του Τούρκου πολίτη, βάσει των προβλεπόμενων από την ελληνική νομοθεσία, αποτελεί για την Αθήνα την καλύτερη απάντηση που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία, αναφορικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Το μήνυμα που στέλνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι, «η Αθήνα ακολουθεί εμπράκτως και χωρίς καμία διάθεση για παιχνίδια τον δρόμο της νομιμότητας και τις ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως ακριβώς ζητά εδώ και καιρό και από την τουρκική πλευρά».

Ο Τούρκος πολίτης, υπάλληλος του δήμου Αδριανουπόλεως πέρασε χθες τα σύνορα της Τουρκίας με τη χώρα μας στις Καστανιές, με το γεωργικό του μηχάνημα. Οι στρατιωτικοί που βρίσκονται στο σημείο τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στην Αστυνομία. Σήμερα του ορίστηκε δικηγόρος και περνά τη διαδικασία του αυτοφώρου. Στο σημείο έχει φτάσει και ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής. 

Ο συλληφθείς, στον οποίο ασκήθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα, υποστήριξε ότι δεν είχε δόλο και ότι βρισκόταν στο σημείο προκειμένου να πραγματοποιήσει εργασίες πίσω από το φυλάκιο της Τουρκίας, τις οποίες όταν ολοκλήρωσε πήρε το δρόμο προς την Ελλάδα και όχι την Τουρκία. 

Η απόφαση της Δικαιοσύνης αναμένεται να βγει εντός της ημέρας. 

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Καστανιών, Στ. Τζαμαλίδη που μίλησε στο Καλημέρα Ελλάδα, τον έστειλαν από το Δήμο Αδριανοπούλεως για να εκτελέσει υδραυλικές εργασίες, πίσω από το φυλάκιο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της κοινότητας διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην «κατάλαβε πώς από κόκκινα σήματα και σημαίες πέρασε σε μπλε;».

 

Διευκρίνισε πάντως ότι, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες είχαν εντολή να τον αφήσουν να περάσει, ώστε να εκτελέσει τις εργασίες.

Ο πρόεδρος της κοινότητας χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή «περίεργη», τόνισε ωστόσο ότι, «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν» και πως «δεν υπάρχει θέμα αντεκδίκησης».

Φωτογραφίες, βίντεο: thrakinea.gr, radioevros.gr

 

Ο τουρκικός τύπος για σύλληψη Τούρκου στον Έβρο

Μεγάλο το ενδιαφέρον από τα τουρκικά ΜΜΕ για τη σύλληψη του υπαλλήλου του δήμου Αδριανούπολης από τις ελληνικές αρχές, μετά την παραβίαση των ελληνικών συνόρων.

Σε δύο εφημερίδες υπάρχουν «χτυπήματα» στην πρώτη σελίδα, ενώ αναπόφευκτος είναι και ο συνειρμός με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το σύνολο του τουρκικού Τύπου συνδυάζει εμμέσως τη σύλληψη του Τούρκου πολίτη με την πρόσφατη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Κάποια πιο ακραία ΜΜΕ το παρουσιάζουν ως νέα κρίση με την Ελλάδα, ακόμη και ως «ελληνική πρόκληση».

Οι τίτλοι στα άρθρα των εφημερίδων

Τζουμχουριέτ : «Κρίση 8 μέτρων στα ελληνικά σύνορα: Εκσκαφέας συνελήφθη»

 

Γενί Σαφάκ : «Ελληνική πρόκληση»

Χουριέτ:« Πέρασε τα σύνορα κατά λάθος με τον εκσκαφέα. Οι Έλληνες στρατιώτες τον συνέλαβαν!»

Σαμπάχ: «Πέρασε τα σύνορα κατά λάθος και συνελήφθη»

Μιλιέτ: «Σύλληψη Τούρκου εργάτη από τον ελληνικό στρατό»

Η Μιλιέτ συνδέει εμμέσως το περιστατικό του Τούρκου με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, κάνοντας αναφορά στα δύο περιστατικά ως παρόμοια.

Σοζτζού: «Ο ελληνικός στρατός συνέλαβε σε ουδέτερη περιοχή Τούρκο χειριστή εκσκαφέα»

Toν ίδιο συνειρμό κάνει και εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Σοζτζού», βέβαια επικαλούμενη κι αυτή το σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ντογάν».