X

Βανδαλισμοί εβραϊκών τάφων στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Άγνωστοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε τάφους της Εβραϊκής Κοινότητας.

Ant1news

Ζημιές σε τουλάχιστον τρεις τάφους στο τμήμα του Γ΄ Νεκροταφείου Αθηνών όπου έχουν ταφεί μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας, προκάλεσαν στη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι. Οι βάνδαλοι έσπασαν επιτύμβιες πλάκες και εξαφανίστηκαν.

Στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των υπευθύνων, εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων που βρίσκονται στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα της Αθήνας τονίζει: «Η εικόνα είναι αποκρουστική και η απογοήτευσή μας μεγάλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντικρίζουμε το αποτέλεσμα μιας πράξης βεβήλωσης στο Νεκροταφείο μας, είναι όμως η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι η πράξη έγινε οργανωμένα και με σχέδιο σε τμήμα του Νεκροταφείου που δεν είναι ορατό από τις όμορες κατοικίες και με απίστευτη μανία. Η θέα των αποτελεσμάτων αυτής της ανίερης πράξης, μας προκαλεί βαθιά θλίψη και θυμό». Απευθύνει έκκληση στους θεσμούς της συντεταγμένης Πολιτείας, στη Δικαιοσύνη, στις Θρησκευτικές και Πνευματικές αρχές της χώρας και στην Κοινωνία των Πολιτών, να καταδικάσουν απερίφραστα και χωρίς καμιά επιφύλαξη τη βεβήλωση αυτή και να σταθούν με απόλυτα μηδενική ανοχή ενάντιοι σε τέτοια φαινόμενα βίας και μισαλλοδοξίας.

 

«Τι είδους άνθρωποι είναι εκείνοι που μισούν νεκρούς; Ποιος και γιατί νιώθει ότι ενοχλείται από νεκρούς; Ο αντισημιτισμός έδειξε ένα από τα πρόσωπά του» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής. «Ας μην μείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε μια πράξη που στρέφεται ενάντια σε μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, τον σεβασμό των νεκρών. Ο βανδαλισμός του εβραϊκού νεκροταφείου πρέπει να είναι για μας μια αιτία, ένας λόγος για να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας, ώστε το δηλητήριο του αντισημιτισμού να μείνει μακριά από την κοινωνία μας», συμπλήρωσε.

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, καταδίκασε τους βανδαλισμούς, υπογραμμίζοντας: «Εκφράζω την αγανάκτηση όλων των πολιτών, καθώς τέτοια γεγονότα δεν έχουν θέση στην Αθήνα, σε μια πόλη ελεύθερη και ανοιχτή που δεν τρομοκρατείται».

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τους χθεσινούς βανδαλισμούς στο Εβραϊκό Τμήμα του 3ου Νεκροταφείου στη Νίκαια. Η χθεσινή βεβήλωση δεν πρόκειται, δυστυχώς, για μεμονωμένο γεγονός, αφού τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σειρά βανδαλισμών σε εβραϊκούς τάφους και μνημεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Είναι ευθύνη της Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να οδηγήσει τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη. Είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σε κάθε έκφραση αντισημιτισμού από όπου και αν αυτή προέρχεται».