X

Φρούδες ελπίδες σε συνταξιούχους από κυβερνητικά στελέχη (βίντεο)

Δεν τίθεται θέμα να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος των μειώσεων.

Ant1news

Έκπληκτοι έμειναν σήμερα οι συνταξιούχοι ακούγοντας την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, να δηλώνει ότι το θέμα των νέων μειώσεων στις συντάξεις «δεν έχει ακόμα τελειώσει», αν και το μέτρο έχει ήδη ψηφιστεί.

Μπορεί οι νέες μειώσεις συντάξεων από την πρώτη Ιανουαρίου του 2019 να έχουν ήδη ψηφισθεί, μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μόλις προ ολίγων ημερών να έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ακυρωθούν, αλλά η Θεανώ Φωτίου δείχνει να ξέρει κάτι που ο Υπουργός Οικονομικών αγνοεί - προσπαθώντας να δημιουργήσει ελπίδες σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Το θέμα των συντάξεων δεν έχει τελειώσει, υποστήριξε η κ. Φωτίου, μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΪ, ενώ συνέστησε στους συνταξιούχους «να κάνουν λίγο υπομονή», αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου παρά τον ψηφισμένο νόμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «να σπεύδουν βραδέως», συμπληρώνοντας ότι αυτά τα θέματα «δεν είναι τελειωμένα».

Αποστάσεις από την τοποθέτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας πήρε το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να δηλώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση για τις επικείμενες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς, εξαπολύουν με ερώτησή τους στη Βουλή 46 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη, Γιάννη Βρούτση. Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από την Κυβέρνηση απαντήσεις τόσο για το ύψος των περικοπών όσο και για τον αριθμό των συνταξιούχων που θίγονται ανά ταμείο.

 

Οκτώ στους δέκα συνταξιούχους θα χάσουν μέχρι και 350 ευρώ τον μήνα

Το μόνο σίγουρο, πάντως, που το γνωρίζουν καλά και οι δανειστές αλλά και οι συνταξιούχοι, είναι ότι με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων οι περικοπές θα φθάσουν το 18% από τον Ιανουάριο του 2019 και οκτώ στους δέκα συνταξιούχους θα χάσουν μέχρι και 350 ευρώ το μήνα.

Τον ρόλο της Πυθίας, με “ήξεις, αφήξεις” για το αν θα εφαρμοστούν μέτρα που είναι νόμοι του κράτους, επέλεξαν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Ξυδάκης και ο Δημήτρης Βέττας, μεταθέτοντάς τη συζήτηση για μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Νέο “ψαλίδι” στις συντάξεις: χαρακτηριστικά παραδείγματα

Περισσότεροι από 1.600.000 συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις με βάση τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Μόνο οι συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ φαίνεται, με τις σημερινές εκτιμήσεις, ότι θα γλιτώσουν τις περικοπές από την πρώτη Ιανουαρίου του 2019. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, και συγκεκριμένα όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, έχουν να περιμένουν νέο “ψαλίδι”, λόγω προσωπικής διαφοράς η οποία θα προκύψει μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών πριν και μετά τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου.

 

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος ΤΕΒΕ με αποδοχές 1.100 ευρώ

  • Με επαναυπολογισμό : Σύνταξη 800 ευρώ
  • Προσωπική διαφορά 27% : 300 ευρώ
  • Μείωση 18% (πλαφόν) : 198 ευρώ
  • Σύνταξη από 01/01/2019 : 902 ευρώ

Συνταξιούχος Δημοσίου με αποδοχές 800 ευρώ

  • Με επαναυπολογισμό : Σύνταξη 700 ευρώ
  • Προσωπική διαφορά : 12,5% : 100 ευρώ
  • Μείωση 12,5% : 100 ευρώ
  • Σύνταξη από 01/01/2019 : 700 ευρώ