X

“Συναγερμός” στην Τουρκία για την “κατρακύλα” της τουρκικής λίρας

Εκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπο τον Ερντογάν. Απόψε το κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν – Ιντζέ για τις προεδρικές εκλογές.

Ant1news

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της συνεχούς κατακόρυφης υποτίμησης της τουρκικής λίρας, του εθνικού νομίσματος, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Το δολάριο κατέγραψε σήμερα το πρωί νέο ρεκόρ (1 προς 4.40) έναντι της τουρκικής λίρας  έπειτα από την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι εγκαταλείπουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στη σύσκεψη, που διήρκεσε 2,5 ώρες, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υπεύθυνος για την οικονομία Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υπουργοί οικονομίας, τεχνοκράτες και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια.

Συζητήθηκαν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και αποφασίστηκαν μέτρα σχετικά με την κατάρρευση της ισοτιμία της λίρας τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. Πάντως με το που ανακοινώθηκε η σύσκεψη αμέσως άρχισε να ανακάμπτει και η τουρκική λίρα λόγω προσδοκιών ότι πιθανόν να αυξηθούν τα επιτόκια.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πάντως προ ημερών, «έχουμε υπόψη μας πώς θα αποτραπούν οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται εναντίον της ισοτιμίας». Σε δήλωσή του πριν από τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι θα συζητηθούν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και η νομισματική ισοτιμία. Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι θα τεθούν επίσης η εργασιακή απασχόληση, οι ξένες επενδύσεις και η ισοτιμία των εισαγωγών και εξαγωγών.