X

“Ύποπτοι” αγώνες: η μάστιγα και οι τρόποι προστασίας

Το φαινόμενο των χειραγωγημένων παιχνιδιών, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση τους και η “ασπίδα” για τους παίκτες του στοιχήματος.

Ant1news

Του Γιώργου Τριανταφυλλίδη

Οι χειραγωγημένοι αγώνες στο ποδόσφαιρο - και όχι μόνο, αλλά κυρίως σε αυτό - έχουν εξελιχθεί σε μεγάλη μάστιγα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού για τους φορείς και τους λάτρεις της “στρογγυλής θεάς”, που θέλουν τα παιχνίδια να κρίνονται μέσα στο γήπεδο, αλλά και για τους παίκτες του στοιχήματος, που ποντάρουν τα χρήματα τους και επιζητούν αξιοπιστία και προστασία των χρημάτων τους.

Μεγάλα σκάνδαλα έχουν ταλαιπωρήσει το ποδόσφαιρο σε όλον τον κόσμο. Πρόσφατα, η αλβανική Σκεντερμπέου τιμωρήθηκε από την UEFA, με αποκλεισμό για δέκα χρόνια από τις διοργανώσεις της και με χρηματικό πρόστιμο 1 εκ. ευρώ για την εμπλοκή της σε χειραγωγημένα παιχνίδια.

Αίσθηση είχε προκαλέσει το σκάνδαλο “Calciopolis“, που συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο το 2006 και προκάλεσε, μεταξύ άλλων, τον υποβιβασμό της Γιουβέντους και την αφαίρεση πρωταθλημάτων και τον αποκλεισμό από το Champions League της “Μεγάλης Κυρίας”, της Μίλαν και της Φιορεντίνα. Παράλληλα, είχε αποκλειστεί η Λάτσιο από το Κύπελλο UEFA.

 

Στο επίκεντρο είχε βρεθεί και η Τουρκία, το 2011, με την UEFA να προχωρά σε αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της Φενέρμπαχτσε για δύο χρόνια και της Μπεσίκτας για έναν χρόνο.

Παγκόσμιος “πονοκέφαλος”

Η καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων απασχολεί διεθνώς, αλλά και εντός των τειχών. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης συνάντησης του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, με εκπροσώπους της UEFA και της ΕΠΟ. Μάλιστα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αναμένεται να καταθέσει προτάσεις στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίσει αυτήν την μάστιγα από την νέα αγωνιστική περίοδο.

Τρόποι προστασίας για παίκτες του στοιχήματος

Ασφαλώς, οι παίκτες του στοιχήματος δεν μπορούν να περιμένουν ως τότε. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν στους παίκτες να επιλέγουν εταιρείες με αποδεδειγμένη αξιοπιστία. Για παράδειγμα, τo “ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ” του ΟΠΑΠ,  διαθέτει ομάδα εξειδικευμένων στελεχών, η οποία συλλέγει και αναλύει πληροφορίες για τους αγώνες που διατίθενται για στοιχηματισμό από τους παίκτες. Για την προστασία των παικτών, όταν υπάρχει κάποια ισχυρή ένδειξη για χειραγώγηση αγώνα, η εταιρεία φροντίζει να μην τον προσφέρει για στοιχηματισμό, προχωρώντας στην φραγή του.

 

Το ερώτημα που τίθεται συχνά είναι αν υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτούν οι παίκτες από το να ποντάρουν σε “ύποπτους” αγώνες και αν ναι, πως γίνεται αυτό. Παραδείγματος χάριν, το “ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ” παρακολουθεί όλα τα παιχνίδια των πρωταθλημάτων, σε όλα τα αθλήματα και σε όλον τον κόσμο. Έτσι, γνωρίζει αν υπάρχουν φήμες για ύποπτους αγώνες και πότε πρέπει να αποσύρει έναν αγώνα από το κουπόνι του στοιχήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mathetonopap.gr