X

“Μύλος” για την κατάτμηση περιφερειών και την ψήφο των ομογενών

Επίθεση Τζανακόπουλου με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της ΝΔ, που απαντά μέσω του Μάκη Βορίδη. Τι λέει το ΚΙΝΑΛ.

Ant1news

Έντονα επικριτικός για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, ήταν ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνεχίζοντας την έντονη αντιπαράθεση Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το θέμα

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πανθολογούμενο» το γεγονός ότι η πρωτοβουλία κατάτμησης της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής αποτελεί «μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και την θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

Μάλιστα, κάλεσε την ΝΔ να σταματήσει να λειτουργεί ως «βαθιά συντηρητική δύναμη και να αναζητά προσχηματικές δικαιολογίες. Είναι προφανές ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν συναινέσει στην αναγκαία αυτή τομή, ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους ''δελφίνους'' και τα ''τζάκια'' της Β΄Αθηνών, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είπε «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain. Επειδή όμως η ΝΔ με τις πολιτικές της είναι αυτή που τα έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Σε κάθε περίπτωση, δε βρίσκουμε το λόγο για τον οποίον η ΝΔ επιχειρεί αυτόν  τον συμψηφισμό μεταξύ δύο άσχετων θεμάτων», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Επομένως», συμπέρανε, «περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, προκειμένου να ικανοποιήσει τις "βαρωνίες" της ΝΔ».

 

ΝΔ: η Κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν με τις ψεύτικες υποσχέσεις της

Για φαιδρές δικαιολογίες της Κυβέρνησης κάνει λόγο η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πείθει κανέναν με τις ψεύτικες υποσχέσεις της.

«Η Κυβέρνηση καταφεύγει πλέον σε φαιδρές δικαιολογίες για να μην πάρει θέση στη σαφή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους.

Σήμερα ο κ. Τζανακόπουλος υπονόησε ότι μπορεί κάποτε στο μέλλον οι νέοι του brain drain να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο. Είναι μια ακόμη υπεκφυγή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακόμη και στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν κάλλιστα να ψηφίσουν  στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στα μέρη όπου διαμένουν.

Η Κυβέρνηση ας καταλάβει επιτέλους ότι δεν πείθει κανέναν με τις ψεύτικες υποσχέσεις της. Πόσο μάλλον όταν υπονοεί ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τρεις φορές στη διάρκεια μίας θητείας, κάτι που είναι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

Την καλούμε να συναινέσει εδώ και τώρα στην πρότασή μας να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες τους εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, μαζί με την αυτονόητη κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που επίσης είναι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας. Να φέρει στη Βουλή από κοινού τις δύο αυτές αλλαγές και να τις ψηφίσει μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτό είναι το μόνο δίκαιο που μπορεί να κάνει πράξη αυτή η Κυβέρνηση».

 

Βορίδης: η Κυβέρνηση να ξεφύγει από τις φοβίες της

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Δηλαδή και στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη χώρα μας. Και αυτό, γιατί η Κυβέρνηση φοβάται την ψήφο τους.

Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και δύο χρόνια, έχει τοποθετηθεί επίσημα επί του ζητήματος με την πρόταση που έχει καταθέσει. Μία πρόταση που είναι υπέρ της κατάτμησης  της Β' Αθηνών και ταυτόχρονα της παροχής του δικαιώματος ψήφου στον τόπο που κατοικούν οι Έλληνες του εξωτερικού. Καλούμε την Κυβέρνηση να ξεφύγει επιτέλους από τις φοβίες της και να υλοποιήσει αυτή την πρόταση».

Χρηστίδης: όχι σε επικοινωνιακά παιχνίδια

Μιλώντας στον Realfm, ο Παύλος Χρηστίδης είπε «δε θέλουμε να συμμετέχουμε σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Το 2016 η Φώφη Γεννηματά, ως Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε καταθέσει πρόταση και για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, που δεν αφορά μόνο στη Β’ Αθήνας, όπως και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία είχαν αρνηθεί την πρότασή μας για μικροκομματικούς λόγους. Αν ήταν στοιχειωδώς σοβαροί και αξιόπιστοι θα είχαμε καταλήξει εδώ και πολύ καιρό γύρω από την πρόταση με την οποία θα πάμε στις επόμενες εκλογές. Την Πέμπτη θα κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για το θέμα, θέλουμε διάλογο εφ’ όλης της ύλης και σε αυτό δε χωρούν πυροτεχνήματα, μόνο σοβαρές συζητήσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον εκλογικό νόμο. Δεν κάνουμε αποσπασματικές κινήσεις, θα καταθέσουμε ένα πλήρες πλαίσιο το οποίο θα έχει, φυσικά, πρόταση για το τι εμείς πιστεύουμε για τον εκλογικό νόμο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως φυσικά και η Νέα Δημοκρατία θα κριθούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη δική μας πρόταση».

ΚΚΕ: Απορρίπτουμε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών 

Για απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, απαντώντας στην επιστολή του Πάνου Σκουρλέτη για την παρουσία εκπροσώπου του κόμματος στην παρουσίαση της πρότασης, σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αναφέρει πως «δε θεωρούμε ότι υφίσταται λόγος για την παρουσία εκπροσώπου μας σε μια τέτοια συνάντηση. Η θέση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα είναι εδώ και καιρό δημόσια εκφρασμένη. Απορρίπτουμε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, γιατί στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Κανταρτζής σημειώνει πως «ως γνωστόν, τα μικρότερα κόμματα εκλέγουν τις περισσότερες έδρες τους στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, συνεπώς μια πιθανή κατάτμηση τους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται βουλευτές τυχαία σε διάφορες περιοχές, με βάση τις «καραμπόλες» του εκλογικού νόμου, αλλοιώνοντας επί της ουσίας την αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου». Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ στην απάντηση του καταλήγει πως «με τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως και με την αντίστοιχη της ΝΔ, εξυπηρετούνται άλλου είδους σκοπιμότητες κι όχι το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία ή διαφάνεια. Εξυπηρετούνται πρακτικές αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα, όπως επίσης και σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού - διπολισμού. Στη βουλή μπορεί κάλλιστα να γίνει συζήτηση για αυτά τα ζητήματα και κάθε κόμμα να τοποθετηθεί ουσιαστικά».