X

Μία ξεχωριστή θεατρική παράσταση από τους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού (βίντεο)

Οι κρατούμενοι μίλησαν στον ΑΝΤ1 για την πολιτιστική δράση, που πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη χρονιά.

Ant1news

Των Χριστίνα Παπαδημητροπούλου και Νατάσα Μπαρχαμπά

Η θεατρική παράσταση «Θάλαμος αρ. 6, 200 χρόνια μετά» είναι μια διασκευή της νουβέλας του Άντον Τσέχωφ «Θάλαμος αρ. 6», από τους ίδιους τους κρατούμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού.

Το έργο ανέβηκε, μετά το πρώτο Θεατρικό Εργαστήριο που πραγματοποίησε το Εθνικό Θέατρο τον περασμένο Ιούνιο , με συμμετέχοντες από όλες τις πτέρυγες παρουσιάζοντας την “Τρικυμία” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η πολιτιστική δράση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά και αποτελεί σύμπραξη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το Εθνικό Θέατρο και το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.  Το ερευνητικό αυτό εργαστήριο άντλησε έμπνευση από τον συγγραφέα Άντον Τσέχωφ και παρουσιάστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του παλιού σιδηρουργείου των φυλακών.

 

Οι πρόβες διήρκησαν 10 μήνες. Οι ηθοποιοί-κρατούμενοι, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Στρατή Πανούριου, διασκεύασαν το έργο του Τσέχωφ, χρησιμοποιώντας προσωπικές σκέψεις και ανησυχίες.

 

Οι κρατούμενοι μίλησαν στον ΑΝΤ1 και ανέφεραν πως ο βασικός λόγος που συμμετέχουν στη θεατρική ομάδα, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες δράσεις που διενεργούνται στη φυλακή, είναι για να ξεφύγουν από τη ζοφερή και βαριά πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά. O εγκλεισμός και η στέρηση της ελευθερίας είναι η χειρότερη τιμωρία που μπορεί να επιβληθεί σε άνθρωπο, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ ζητούν να δούμε και τη δική τους την πλευρά και θέλουν μέσα από το έργο να διεκδικήσουν τη 2η ευκαιρία στη ζωή.

 

 

Ένας από τους συμμετέχοντες στη θεατρική ομάδα είναι ο Νίκος Σιμάκος. Πρόκειται για έναν πρώην κρατούμενο της φυλακής, ο οποίος μέχρι και την προπαραμονή της θεατρικής παράστασης έκανε πρόβες ως κρατούμενος και την παραμονή της πρεμιέρας του έργου αποφυλακίστηκε, μετά από 40 μήνες κράτησης. Ο ίδιος, μας τόνισε πως «το μόνο που φυλακίζεται είναι το σώμα, όχι το πνεύμα». Γι’ αυτό και βρήκε τον πραγματικό σωφρονισμό στον Κορυδαλλό, μέσα από τη ζωγραφική, καθώς επίσης και στη θεατρική και μουσική ομάδα που συμμετείχε.

 

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός σημειώνει: μέσα στους τοίχους του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού επιχειρούμε φέτος με τον Τσέχωφ – όπως και πέρυσι με τον Σαίξπηρ – ένα ταξίδι με τους κρατούμενους, που ανοίγει τις καρδιές και τον νου και δίνει φτερά στη σκέψη και τη φαντασία. Ένα ταξίδι που μας αφορά όλους, περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Γιατί μέσα από αυτό το ταξίδι, μέσα από την αγάπη, τα συλλογικότητα και τη δημιουργικότητα, οι κρατούμενοι παραδίδουν ένα μάθημα ελεύθερης σκέψης.

 

 

Στην πρεμιέρα της παράστασης το “παρών” έδωσαν ελάχιστοι καλεσμένοι από τον χώρο του θεάτρου, συγγραφείς-σκηνοθέτες-ηθοποιοί. Ανάμεσα τους ο Κώστας Καζάκος και η Χριστίνα Θεοδωροπούλου. Η δεύτερη μέρα ήταν ακόμα πιο φορτισμένη, καθώς το έργο του Τσέχωφ παρακολούθησαν οι οικογένειες των κρατουμένων, αλλά και μέλη της προηγούμενης θεατρικής ομάδας.

 

 

Στο τέλος, μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, οι κρατούμενοι καταχειροκροτήθηκαν και δέχθηκαν συγχαρητήρια για την ερμηνεία και το υποκριτικό τους ταλέντο απ’ όλους.

 

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή – Μουσική επιμέλεια: Θεατρική Ομάδα Κ.Κ. Κορυδαλλού

Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος

Σκηνική – Ενδυματολογική επιμέλεια: Διονύσης Ξαξίρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιολάντα Κωνσταντινίδου (Κοινωνιολόγος Κ.Κ. Κορυδαλλού)

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σοφικίτης

Σκίτσα: Νίκος Σιμάκος