X

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: συμφωνία με το ΔΝΤ για πλεονάσματα και μειώσεις συντάξεων κι αφορολόγητου

Αναθεώρηση και στον ρυθμό ανάπτυξης για το 2018, προέκυψε από την συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ant1news

του Νίκου Ρογκάκου

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για 2018- 2019. Υπό συζήτηση είναι μόνο το μέγεθος υπέρβασης (θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες)», ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών.

Όπως είπε, «το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα από 2,9% σε 3,5%», όσο δηλαδή το εκτιμούν ευρωπαίοι και Κυβέρνηση.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου», τονίζοντας ότι «τα συμπεφωνημένα μέτρα, για περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο θα εφαρμοστούν, όπως έχουν ψηφιστεί, από την Πρωτοχρονιά του 2019 και του 2020, αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων». 

Σε ότι αφορά το ΑΕΠ, ο ίδιος αξιωματούχος είπε «θα αναθεωρήσουμε τις φετινές προβλέψεις για το ΑΕΠ στο 2%- 2,1%. Λήφθηκαν υπόψιν αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά».

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τεχνική συμφωνία με τους δανειστές, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα έχουμε SLA, μην έχετε καμία αμφιβολία».

Χθες, μετά την συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη, έκλεισαν και άλλα μέτωπα, που αφορούν τα ενεργειακά.

 

Τα θέματα της Υγείας

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη με τους επικεφαλής των «θεσμών», σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο.

Από τους εκπροσώπους των δανειστών αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη (ΠΦΥ, κεντρικές προμήθειες, αξιολόγηση, διαπραγμάτευση φαρμάκων, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κλπ)

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι ο στόχος των αλλαγών αυτών είναι η καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας και ταυτόχρονα η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και η βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Γεροβασίλη - Κοντονής

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μετά το πέρας της συνάντησης της με τους εκπροσώπους των δανειστών, για τα εκκρεμή θέματα της αρμοδιότητας της, δήλωσε ότι «όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση και την κινητικότητα. Προχωράνε γρήγορα οι τοποθετήσεις των 89 Γενικών Διευθυντών και θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου. Καθυστερήσεις υπάρχουν στις διαδικασίες για τους Γενικούς Γραμματείς αλλά δεν είναι δικό μας θέμα και γι' αυτό οι Θεσμοί κάλεσαν το ΑΣΕΠ προκειμένου να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, δήλωσε ότι «υπάρχει ικανοποίηση από τους θεσμούς για τους ρυθμούς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διάχυση στην Περιφέρεια και δεν είναι εστιασμένοι στην Αθήνα» και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην συζήτηση που έγινε για το «Νόμο Κατσέλη» ότι «υπάρχει αύξηση του ρυθμού μείωσης του stock των εκκρεμών αιτήσεων. Οι αποφάσεις που εκδίδονται σε σχέση με τις αιτήσεις που μπαίνουν είναι σε ποσοστό 167% (δηλαδή σχέση 1,7 προς 1)».

 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Παρασκευής

Τα φορολογικά, τα εργασιακά, αλλά και οι εξελίξεις στη δημοσιονομική διαχείριση, μεταξύ άλλων, θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο των συναντήσεων, που θα έχουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσο της 4ης αξιολόγησης. Το πρόγραμμα της Παρασκευής έχει ως εξής: 

  • 10:00 ​Φορολογικά​
  • 11.00 Δημοσιονομική διαχείριση
  • 12:00 Επιχειρηματικό περιβάλλον &  ​Αγορές Προϊόντων
  • 13:00 Εργασιακά
  • 16:00 Κοινωνική ​πρόνοια
  • 17:00 Χρηματοπιστωτικά
  • 19.00 Follow up Δημοσιονομικά