X

Ξενοφός: προχωρούν οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για Ελληνικό, ΕΛΠΕ, "Ελευθέριος Βενιζέλος" και λιμάνια.

Ant1news

Μέχρι το τέλος τους 2018 επιδιώκεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στο Ελληνικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αριστείδης Ξενόφος, πριν τη συνάντηση με εκπροσώπους των δανειστών. 

Για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελευθέριος Βενιζέλος εκτίμησε ότι έως το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχοντας προηγηθεί μαραθώνιος συναντήσεων με κλιμάκια του ΤΑΙΠΕΔ και των Βρυξελλών στο πλαίσιο των οποίων έχει υπάρξει σύγκλιση σε τεχνικά θέματα. 

Απαντώντας στις αιχμές Σπίρτζη για τη σύμβαση συμβαση του Διεθνούς Αεροδρομίου είπε: "Ενδεχομένως ο υπουργός να αναφεροταν σε μία δυστοκία του Ταμείου στο παρελθόν. Οι επιδόσεις μας νομίζω ότι αναγνωρίζονται και υπάρχει ικανοποίηση και στην κυβέρνηση και την αγορά.

Σημείωσε ότι ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ "τρέχει" και πως σήμερα δόθηκε παράταση 10 ημερών και την επόμενη εβδομάδα θα δούμε το ενδιαφέρον. 

Σχετικά με την Εγνατία Οδό, ανέφερε ότι "βασική επιδίωξη είναι να ενσωματωθεί στη σύμβαση παραχώρησης δέσμευση από πλευράς του παραχωρησιούχου που θα προβλέπει τη διέλευση ανέργων και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες χωρίς την υποχρέωση καταβολής διοδίων”. 

Προτείναμε, όπως είπε, να αναβαθμιστεί ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού που αφορά τη σύνδεση χαλάστρας - Ευζώνων. Είναι ένας δρόμος όπου γίνονται θανατηφόρα ατυχήματα και γι’ αυτό επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι να μπει στη σύμβαση παραχώρησης και να κατασκευαστεί στην πρώτη τριετία – πενταετία της παραχώρησης 

Διόδια

Για τα διόδια, υπεραμύνθηκε της θεσμοθέτησης του αναλογικού συστήματος το οποίο είναι "κοινωνικά δίκαιο και επιχειρηματικά σωστό” . Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ για την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και για την τοποθέτηση συστήματος αναλογικών διοδίων. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, δημιουργεί μία δυσκολία επειδή ο παραχωρησιούχος δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει πλήρως το νέο σύστημα, επειδή αυτό δεν έχει εγκατασταθεί. 

Σε σχέση με τις επιδόσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά το πρώτο τετράμηνο είναι ρεκόρ από συστάσεως του οργανισμού, καθώς τα έσοδα έφθασαν λογιστικά το 1 δισ. ευρώ, με τις αποκρατικοποιήσεις που έκλεισαν να αφορούν τον ΟΛΘ και τον ΔΕΣΦΑ.  

Περιφερειακά λιμάνια 

Για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια με την πολιτική ηγεσία που αφορά την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων και όχι την καθολική παραχώρηση ή πώληση των λιμενων. Προτεραιότητα θα δοθεί στους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.