X

Αντιπολιτευτικά “πυρά” μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Επικριτικά σχόλια από Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Βασίλη Λεβέντη. Συναινετικός ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ant1news

  

Στο “στόχαστρο” της Αντιπολίτευσης μπήκε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. 

«Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, «συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο», θέλει το Κίνημα Αλλαγής, «επίσπευση της ένταξης της FYROM σε ΝΑΤΟ και ΕΕ», βλέπει το ΚΚΕ. Για "εθνικό έγκλημα", μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Σταύρος Θεοδωράκης που θεωρεί πως «αν η λύση έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι.. 

ΝΔ: αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας 

«Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του», αναφέρει η ΝΔ και υπογραμμίζει ότι « έχει εξ αρχής επισημάνει ότι δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει». 

Κίνημα Αλλαγής: συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο 

«Η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική κάθε προσπάθεια για την  Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Μία προοπτική που ξεκίνησε με Ελληνική πρωτοβουλία το 2003 με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας.

Η προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ προϋποθέτει την τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας και την εξεύρεση λύσης.

Στόχος, όπως άλλωστε μας έχει ενημερώσει και η Κυβέρνηση, για την επίλυση του θέματος, είναι μία ολοκληρωμένη συμφωνία που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes),την αλλαγή του συντάγματος, μια συμφωνία με όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.

Μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο και δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές ανακατατάξεις». 

ΚΚΕ: επισπεύδεται η ένταξη της FYROM σε ΝΑΤΟ και ΕΕ    

«Παρά την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας, οι εξελίξεις και τα παζάρια δείχνουν πως βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αντίστοιχης πλευράς της FYROM, είναι η επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ κι όχι η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων. Μέσα από αυτόν τον στόχο, της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, υπηρετούνται και τα συμφέροντα τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή, όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί εξαρχής στην ένταξη της FYROM και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη εχθρική για τους λαούς της περιοχής. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ανιστόρητα να το αποσιωπά. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πραγματική λύση απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον.

Ο λαός χρειάζεται να αντιταχθεί σ’ αυτές τις εξελίξεις, που δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Να δυναμώσει  η  κοινή πάλη, η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών, μακριά από τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες». 

Το Ποτάμι: είμαστε θετικοί σε μία πρόταση λύσης του Μακεδονικού   

«Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στη σωστή στιγμή. Χωρίς παζάρια, με τόλμη βγήκα και είπα ότι δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε και να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Σήμερα υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή ηγεσία στα Σκόπια και δεν πρέπει να χάσουμε και αυτή την ευκαιρία», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον Alpha. Αναφερόμενος στην κοινή θέση που έχει εκφραστεί για το ζήτημα από το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως «είμαστε θετικοί σε μία πρόταση λύσης του Μακεδονικού» και συμπλήρωσε με έμφαση πως «αν η λύση που θα έρθει, έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι.

Λεβέντης: εθνικό έγκλημα 

"Εάν η Βουλή ψηφίσει την πρόταση της Κυβέρνησης θα πρόκειται για μεγάλο εθνικό έγκλημα το οποίο θα πληρώσει η χώρα", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.