X

Μπουτάρης: οργανωμένοι φασίστες αυτοί που μου επιτέθηκαν (βίντεο)

Η συγκλονιστική περιγραφή του δημάρχου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε βίντεο της επίθεσης.

Ant1news

Καταχειροκροτήθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης κατά την είσοδό του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στον απόηχο της απρόκλητης επίθεσης που δέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

«Καλώ τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο. Στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», συμπλήρωσε. «Γιατί αύριο θα είναι άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός».

Αναφερόμενος στους δράστες της επίθεσης, βίντεο της οποίας προβλήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης είπε: «Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ξέρω ποιοι είναι. Μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο, ήταν οργανωμένοι φασίστες».

 

«Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός είτε είναι φανερός, είτε είναι κρυφός. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη. Να χαρακτηρίζεται η Θεσσαλονίκη του Πολκ, του Γκοτζαμάνη, του Τσαρουχά. Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

 

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, μπορεί τον Οκτώβριο του 2019 να μας “μαυρίσει”. Στις εκλογές, όμως. Ούτε με χειροδικία, ούτε με νταηλίκια», υπογράμμισε.

 

Με την ομιλία να διακόπτεται συχνά λόγω των χειροκροτημάτων, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε: «Είμαι 75 χρόνων. Θα γίνω 100 σίγουρα. Θα είμαι δήμαρχος έως τα 100. Δεν με νοιάζουν οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι επιθέσεις. Έπεσα προχθές και όταν έπεσα κάτω και με τσαλαπατούσαν τρόμαξα. Όπως σηκώθηκα προχθές, έτσι έχω σηκωθεί και άλλες φορές στη ζωή μου».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του έδωσε την υπόσχεση πως «όσο είμαι δήμαρχος δεν θα επιτρέψω να γυρίσει η Θεσσαλονίκη στην εποχή του σκοταδιού και των σκανδάλων. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος, θα προσπαθώ όλοι μαζί να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων».

Νωρίτερα, ο Γιάννης Μπουτάρης πήγε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης προκειμένου να παραστεί στη δίκη των κατηγορουμένων για την εις βάρος του επίθεση. Ο κ. Μπουτάρης έχει καταθέσει και μήνυση κατά αγνώστων.

 

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οδηγήθηκαν τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες, που κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και διακεκριμένες φθορές. Οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος του τέταρτου συλληφθέντα, ο οποίος όμως παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων και ήδη αφέθηκε ελεύθερος. Τελικά, η δίκη αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.