X

“Καμπανάκι” Κοστέλο: η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν τόνισε, παράλληλα, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του χρέους.

Ant1news

Τον κώδωνα του κινδύνου πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο το μνημόνιο, έκρουσε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας διεθνές συνέδριο με θέμα “Η Ελληνική Οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος”, που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Όπως επεσήμανε, οι αναταράξεις στην Ιταλία καταδεικνύουν πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα η κατάσταση θα είναι εύθραυστη. «Σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος από την Ιταλία στα spreads και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Συνέστησε μεγάλη προσοχή στις μεταμνημονιακές πολιτικές, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές σε ορίζοντα 5-10 ετών. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών», τόνισε.

 

Παράλληλα, ο Ντέκλαν Κοστέλο είπε πως οι Ευρωπαίοι οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν στην Ελλάδα ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

 

Τέλος, εκτίμησε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία τόσο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, όσο και για το πακέτο μέτρων του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας.

 

Σολτς: στο τέλος Ιουνίου οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

«Οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Σολτς.