X

Στη σύνοδο της G7 οι συζητήσεις για χρέος και ΔΝΤ

Έντονο το παρασκήνιο στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ant1news

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της όποιας λύσης και να προσελκύσει η Ελλάδα επενδυτές μετά την έξοδό της από το μνημόνιο.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών, της λεγόμενης Ομάδας G7, που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

«Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συζητήσεις. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την επόμενη Δευτέρα, ο αξιωματούχος είπε ότι το πιο πιθανό είναι το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Μετά από τρία διαδοχικά προγράμματα στήριξης, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι οι βασικοί δανειστές της χώρας, με συνολικά δάνεια ύψους 230 δις ευρώ.

 

Το ΔΝΤ συμμετείχε με χρηματοδότηση στα δύο πρώτα προγράμματα, αλλά δεν συμμετείχε στο τρίτο, υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει σε μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 179% του ΑΕΠ.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι μπορούν να συγκεκριμενοποιήσουν την ελάφρυνση προς το τέλος του τρίτου προγράμματος, που λήγει τον Αύγουστο. Συνεπώς, το ΔΝΤ έχει θέση παρατηρητή τα τελευταία τρία χρόνια.

Αρκετές χώρες της ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ για να διασφαλίσουν τους επενδυτές που είναι έτοιμοι να δανείσουν και πάλι την Ελλάδα, αλλά και ότι η χώρα δεν θα ζητήσει νέα δάνεια σε λίγα χρόνια.

Την ίδια στιγμή όμως, το Βερολίνο δεν συμμερίζεται την άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους, λέγοντας ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο διάστημα, τότε πιθανόν να μην την χρειαστεί καθόλου.

Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για δεκαετίες είναι μη ρεαλιστική και είναι και πιο επιφυλακτικό στις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα από ό,τι η ευρωζώνη.

ΔΝΤ και ευρωζώνη συμφωνούν ότι δεν θα υπάρξει “κούρεμα”, αλλά μόνο επέκταση των λήξεων και των περιόδων χάριτος.

Για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αφού λάβει ελάφρυνση χρέους, η ευρωζώνη θέλει να περιληφθεί ρήτρα στη συμφωνία που θα την καθιστά άκυρη, αν η χώρα δεν επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2022, όρος που το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να αποδεχτεί.