X

Αποστάσεις Κουτεντάκη από την “καθαρή έξοδο”

Μετά το τέλος του προγράμματος θα προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Τι είπε για τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Ant1news

«Η λέξη «καθαρή» έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τι σημαίνει», ανέφερε στη Βουλή ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης για να συμπληρώσει ότι στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη «καθαρή», γιατί δεν έχει σαφές περιεχόμενο».

Ο κ. Κουτεντάκης ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή επί των τριμηνιαίων Εκθέσεων που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού για το χρονικό διάστημα Ιουλίου 2017 – Μαρτίου 2018, επεσήμανε ωστόσο, πως «αυτό που είναι σαφές είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και το πλαίσιο εποπτείας που το συνοδεύει θα τελειώσει και από εκεί και πέρα αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας».

Σε ότι αφορά στην επόμενη ημέρα ολοκλήρωσης του προγράμματος, απέκλεισε πως θα υπάρξει γενικότερη χαλάρωση και είπε πώς οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα πρέπει να εισαχθούν μόνιμα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή μόνιμες φοροαπαλλαγές θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σχεδιασμό. «Δεν έχει νόημα να κόψεις ένα φόρο για ένα χρόνο και να τον ξαναβάλεις στον επόμενο», ανέφερε και πρόσθεσε πως η εφαρμογή συγκεκριμένων προνομοθετημένων μέτρων είναι θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Ρωτήθηκε για τις μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο και απάντησε πως πρόκειται για μέτρα που συμφωνήθηκαν και νομοθετήθηκαν προληπτικά και πως τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας αν γίνει κάποια αλλαγή.

Ο κ. Κουτεντάκης δέχθηκε ερωτήσεις και για το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης. Τόνισε πως δεν θεωρείται ένα πολύ πιθανό σενάριο, καθώς όπως είπε, δεν το βάζει στο τραπέζι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Έριξε ωστόσο, το μπαλάκι στους δανειστές, λέγοντας ότι είναι μια απόφαση που εξαρτάται από τη στάση των πιστωτών, καθώς αυτοί είναι που θα αναλάβουν να εγγυηθούν για την πιστωτική γραμμή και οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση. «Από τη στιγμή που αυτοί δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, το ζητούν, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα γενικότερα στην οικονομία», είπε και επεσήμανε την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. «Οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές για να διορθωθούν, και αυτό πρέπει να συνεπάγεται κάποιου είδους συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τουλάχιστον πάνω σε γενικές κατευθύνσεις», σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.    

Κίνημα Αλλαγής: καταρρέει το παραμύθι της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως «τελικά μόνο ο κ. Τσίπρας έχει απομείνει να υποστηρίζει το παραμύθι περί καθαρής εξόδου. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ήρθε με τα σειρά του να διαψεύσει τα κυβερνητικά ψέματα αναφέροντας στην έκθεσή του ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, θα οδηγήσουν στον καθορισμό ενός νέου πλαισίου εποπτείας οι ακριβείς όροι του οποίου θα καθοριστούν από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες».

Είναι σαφές πως καταρρέει το παραμύθι της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, όσο και τέλος των μνημονίων, την ώρα που μας οδηγούν σε ένα, επί της αρχής προσυμφωνημένο, τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά».