X

Μόνος εναντίον όλων ο Τραμπ στην G7

Δασμοί και Ρωσία τα «αγκάθια» στη σύνοδο των 7 ισχυρότερων, βιομηχανικά. χωρών του πλανήτη…

Ant1news

Στο Κεμπέκ του Καναδά συναντώνται οι επτά ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες του πλανήτη (G7), δηλαδή οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία. 

Στο επίκεντρο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφασή του για δασμούς σε εισερχόμενα προϊόντα, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Η επιλογή Τραμπ για εμπορικό πόλεμο κατά των συμμάχων του έχει συμπτύξει μέτωπο εναντίον του. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ “γεύτηκε”, ήδη, την πρώτη ήττα 

Οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στη σύνοδο της G7 συμφώνησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις προκειμένου να επανενταχθεί η Ρωσία στην Ομάδα, όπως δήλωσε, το βράδυ της Παρασκευής, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ . 

Η Μέρκελ, είπε επίσης ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς αν θα εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου. Πρόσθεσε όμως ότι αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα είναι μια έντιμη παραδοχή τους ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία. 

Είχε προηγηθεί δήλωση-αίτημα του Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στην G7, άποψη την οποία φάνηκε να συμμερίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. 

Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, για την οποία της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες.