X

Τσακαλώτος: υπό ενισχυμένη παρακολούθηση, αλλά χωρίς νέα μέτρα

Ο Υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Ant1news

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλογίζοντας διαστρέβλωση της πραγματικότητας και καταστροφολογία εκ μέρους της αντιπολίτευσης που «δεν ξέρει αριθμητική».

Ο Υπουργός Οικονομικών, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης στις Επιτροπές της Βουλής παραδέχθηκε, ωστόσο, πως δεν είναι όλα ρόδινα.

Στην κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση τόσο για το Άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου, για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την Κυβέρνηση για εκχώρηση δημόσιας περιουσίας 25 δισ. ευρώ, υποστήριξε πως δεν πρόκειται για «υποθήκη», αλλά για «εγγύηση» δημόσιας περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να συμβουλέψει τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς οι διαφορές με την αναπροσαρμογή θα είναι «ελάχιστες». Όπως είπε, ο πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα.

«Ίσως αντιδράτε έτσι γιατί οι όποιες αυξήσεις αφορούν ψηφοφόρους σας», είπε προς τα έδρανα της ΝΔ, για να συμπληρώσει πως θα απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια, προκειμένου να αποδείξει «πόσο μακριά είναι από αυτά που υπόσχεται» και πως «ο λαός σε ένα χρόνο θα ψηφίσει αυτόν που του υπόσχεται κάτι καλύτερο».

«Εμείς δεν πουλάμε φούμαρα», ανέφερε και επανέλαβε πως μετά τον Αύγουστο δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς καινούργια μέτρα.

 

Έκκληση Χουλιαράκη να ψηφιστεί το Πολυνομοσχέδιο

Σε πολεμική ατμόσφαιρα ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Το γεγονός ότι συζητείται με διαδικασίες εξπρές προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συζήτησης στη Βουλή συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για τη ελάφρυνση του χρέους και δεν πρέπει να δοθεί το δικαίωμα σε κανένα κράτος μέλος να επιχειρήσει την αναβολή της», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Για διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» έκαναν λόγο οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο ως ένα νέο μνημόνιο plus.

Από την ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας κατήγγειλε ακόμη, την Κυβέρνηση ότι αποκρύπτει συστηματικά από τη Βουλή τις επικαιροποιήσεις των μνημονίων, ενώ εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε να υπάρξει γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο -όπως είπε- εκχωρείται η δημόσια περιουσία 25 δις ευρώ ως εγγύηση για τα δάνεια του ESM.

Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καθυστέρησης εκταμίευσης 1 δις ευρώ, λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι η εισήγηση που έκανε ο ESM μαζί με την ΕΚΤ ήταν θετική, «η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας να δει αποδεικτικά στοιχεία αποπληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού, οδήγησε στη αναβολή της εκταμίευσης για μερικές μέρες».