X

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: η “συμφωνία” και οι αντιδράσεις

Αισιοδοξία σε Αθήνα και πΓΔΜ, το δεύτερο τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ, τα "πυρά" των ΑΝΕΛ και οι "βολές" της αντιπολίτευσης.Ποια ονομασία "κλειδώνει".

Ant1news

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, μετά και την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Πρωθυπουργοί των δυο κρατών, Τσίπρας και Ζάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 από κυβερνητικές πηγές, μετά τη νέα τηλεφωνική συνομιλία των δυο Πρωθυπουργών, που αναμένεται το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αμέσως μετά αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό κι αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, πιθανότατα το Σάββατο θα έχουμε την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες.

Η καθυστέρηση στο τηλεφώνημα (αναμενόταν το πρωί της τρίτης) οφείλεται στο ότι στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες όπως ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Την επίτευξη της συμφωνίας, ακόμα και σήμερα, αναφέρει σε τηλεγράφημα του και το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Έλληνα Αξιωματούχο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι ο κ. Ζάεφ ήταν αυτός που επέλεξε το όνομα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία.

Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος δηλώνοντας πως ελπίζει πως η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα θα λύσει τα εναπομείνοντα προβλήματα, αλλά δήλωσε πως το θέματης ονομασίας δεν έχει κλείσει ακόμη.

“Εμφύλιος” Ιβάνοφ – Ζάεφ για το Σκοπιανό

«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» τονίζει ανακοίνωση από το Γραφείο του Προέδρου της πΓΔΜ, Γ. Ιβάνοφ, απαντώντας στις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, το βράδυ της Δευτέρας.

 

Έντονες αντιδράσεις

Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί, δήλωσε κατηγορηματικά πως το κόμμα του είναι αντίθετο με τη συμφωνία και δεν θα την ψηφίσει.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, για την επικείμενη συμφωνία, έκανε λόγο για «μεγαλειώδη εθνική ήττα».

Ο συνάδελφος του στους ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός τονίζοντας στον ΑΝΤ1,πως, «δεν ξέρω αν πρέπει να περιμένουμε συνολική συμφωνία για το Σκοπιανό».

Ο βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι «υπάρχει πρόβλημα πολιτική συνοχής στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό».

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Ο Πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, Γιώργος Τάτσιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως την ημέρα της υπογραφής της προσυμφωνίας στις Πρέσπες, θα πραγματοποιηθεί μεγαλειώδες συλλαλητήριο.

Ελάχιστα βήματα απομένουν να κλείσει η συμφωνία και πρόκειται για μια καλή συμφωνία δήλωσε στο «ΘΕΜΑ 104,6»  ο αναπληρωτής  υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης αναφορικά με το Σκοπιανό, αφού εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση τον Οκτώβριο ή  Νοέμβριο πρόσθεσε ότι «η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Παρά τις αντίθετες απόψεις τα πράγματα έχουν ωριμάσει, έχει τρέξει πάρα πολύ νερό εδώ και πολλά χρόνια ανεξάρτητα από τις ταλαντεύσεις στο πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» δήλωσε πως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, όποια κι αν είναι αυτή.