X

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

"Μπάχαλο" με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επικές κόντρες στην Βουλή με επίκεντρο την ....Τζούλια Ρόμπερτς!"Πράσινο φως" κι απο τον ESM για την δόση.

Ant1news

Με 154 ψήφους υπέρ και 144 κατά, ψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές ενώ δύο ήταν απόντες. 

Nωρίτερα, δημιουργήθηκε «μπάχαλο» με την ηλεκτρονική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου. Έτσι, περισσότεροι από 20 βουλευτές δεν ψήφισαν τέσσερα άρθρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να... εγκριθούν.

Οι υπηρεσίες της βουλής αναζητούσαν τους συγκεκριμένους βουλευτές για να επαναληφθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης ενημερώνοντας τους βουλευτές δεν έκανε πάντως λόγο για τεχνικό λάθος, αλλά για "δυσκολία" στο σύστημα".

Ωστόσο, στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφόρησαν δύο εκδοχές για ότι έγινε. Από τη μια κοινοβουλευτικές πηγές απέδιδαν το περιστατικό σε προσωρινό τεχνικό πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές της αντιπολίτευσης έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι τα "εκαναν θάλασσα" κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς ξέχασαν να κάνουν το λεγόμενο scroll down προκειμένου να ψηφίσουν και τα υπόλοιπα άρθρα.  

Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η συζήτηση επί του οποίου έγινε σε υψηλούς τόνους, αλλά και με δόση χιούμορ και αναφορές ακόμη και στην ...Τζούλια Ρόμπερτς (!), ήταν το ένα απο τα βασικά βήματα για το κλείσιμο της δ΄ αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το άλλο ήταν το κλείσιμο της εκκρεμότητας με την δόση του 1 δις ευρώ απο τον ESM, που έμενε "στον αέρα" από τον Μάρτιο, το οποίο επίσης διευθετήθηκε σήμερα.

Το μήνυμα απο τον ESM ήταν πάντως "διπλό", καθώς το απόγευμα ενέκρινε το 1 δις ευρώ για την Ελλάδα, το πρωί όμως ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαμήνυσε ότι μεν έχουν γίνει βήματα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει..

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, που έκανε λόγο για ορατό τέλος στην ελληνική "Οδύσσεια", που όμως προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα. 

Ενα από αυτά, όπως του διαμήνυσε αργότερα σε συνάντηση στο Μαξίμου, είναι η διευθέτηση του χρέους, την οποία προσδοκά η Αθήνα, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας "είναι δίκαιη, ώστε να επιβραβευθούν οι θυσίες των πολιτών" και για να καταστεί εφικτή η οριστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά απο το τέλος του μνημονίου.

Για να γίνει αυτό, δίχως την θέσπιση προληπτικής γραμμής, όπως επιμένει να επιδιώκει η Κυβέρνηση, η Αθήνα έχει φροντίσει να διαθέτει ένα "φουσκωμένο" ...μαξιλάρι ασφαλείας, το αποθεματικό του οποίου αποκάλυψε το πρωί ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Όλα αυτά, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος, για τις οποίες οι ζυμώσεις είναι έντονες μεταξύ των Υπουργών της Ευρωζώνης, λεπτομέρειες απο τις συζητήσεις των οποίων αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα "Bild".