X

Τηλεδιάσκεψη υπουργών – δανειστών για το Eurogroup της Πέμπτης

Τι συζητήθηκε για την δ΄ αξιολόγηση και τα "ανοιχτά μέτωπα", ενώ φουντώνουν οι διεργασίες για την διευθέτηση χρέους. Τι λέει ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

"Στο φουλ" δουλεύουν οι μηχανές Κυβέρνησης – δανειστών ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης και των αποφάσεων που προσδοκά η Αθήνα για το κλείσιμο της δ΄ αξιολόγησης και την διευθέτηση του χρέους.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε η πολυπληθής τηλεδιάσκεψη υπουργών – δανειστών για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, στην οποία πήραν μέρος από την μια οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα και οι υπουργοί με όλα τα "καυτά" χαρτοφυλάκια, δηλαδή εκείνοι που χειρίζονται όλα τα "αγκάθια" της δ΄ αξιολόγησης.

Έτσι, από ελληνικής πλευράς, μετείχαν οι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Χουλιαράκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. Επι τάπητος βρέθηκε η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ελλάδας ως προς τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για την δ΄ αξιολόγηση, την οποία συντάσσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων για να παραδώσουν στο Eurogroup, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να δρομολογηθούν εξελίξεις.

 

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στην τηλεδιάσκεψη "διευθετήθηκαν τα τελευταία 2-3 ζητήματα που παρέμεναν σε εκκρεμότητα με τους δανειστές". Υπουργοί και δανειστές «χτένισαν» τα τελευταία προαπαιτούμενα και τα "μέτωπα" που ήταν ανοιχτά και σύμφωνα με πληροφορίες αν όχι σήμερα, την Τρίτη αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα η Έκθεση Συμμόρφωσης, με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι θετικές προοπτικές για τις προσδοκίες της Αθήνας από το Eurogroup της Πέμπτης.

Φουντώνουν οι συζητήσεις για το χρέος 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg «οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα οδεύουν προς την τελική τους φάση και οι πιστωτές συζητούν για το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που μπορούν να παραχωρήσουν στο πλέον χρεωμένο κράτος της Ευρώπης, ώστε να διευκολύνουν την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης». 

Εν τω  μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλεί το Eurogroup να λάβει «οπωσδήποτε» μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά τη σύνοδό του την Πέμπτη στην οποία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την έξοδο της Αθήνας από το πρόγραμμα αρωγής. «Οι υπουργοί Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τα οποία να είναι σημαντικά», υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Public Senat.