X

Eurogroup: η “ακτινογραφία της συμφωνίας”

Σε συμφωνία κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, παρά τις αρχικές γερμανικές ενστάσεις. Τι κερδίζει η Ελλάδα. Ποιες είναι οι «γκρίζες ζώνες».

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με μία συμφωνία για το χρέος, που μπορεί να χαρακτηριστεί καλή, αλλά χωρίς πανηγυρισμούς, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα το Eurogroup. Είχε προηγηθεί ένα πραγματικό «θρίλερ», καθώς η Γερμανία φέρεται να προέβαλε αντίσταση μέχρι την τελευταία στιγμή σε «γενναίες» παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. 

«Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. «Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα .Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας», ανέφερε. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια και χαρακτήρισε το χρέος βιώσιμο. «Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι, σύμφωνα και με την αξιολόγηση του χρέους, το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Ως προς το μέλλον είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, τον λαό της, και τις προσπάθειές της για τις μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να παραμείνει στην σωστή δημοσιονομική τροχιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριο Σεντένο.

Τα βασικά σημεία για το χρέος:  

  1. Επιμήκυνση μέσου χρόνου ωρίμανσης δανείων 2ου Μνημονίου για 10 χρόνια
  2. «Πάγωμα» καταβολής τόκων για δάνεια 96,6 δις€ για 10 χρόνια (ως το 2033
  3. Δόση 15 δις € εκ των οποίων: 5,5 δις€ για δανειακές ανάγκες και τα υπόλοιπα για «μαξιλάρι» (σύνολο 24,1 δις€ καλύπτουν τη χώρα για 22 μήνες μετά από τον Αύγουστο)
  4. Επιστροφή κερδών Κεντρικών τραπεζών 4-5δις€
  5. Κατάργηση ποινής επιτοκίου σε ομόλογα 

 «Οι Έλληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, αλλά και οι εταίροι της Ελλάδας τηρούν τις δεσμεύσεις τους και αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα, είναι ότι καταφέραμε αυτό που είχαμε ανάγκη. Δηλαδή ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που είναι αξιόπιστο, και που θα ελαφρύνει πραγματικά το άχθος του χρέους για την Ελλάδα. Θα επιτρέψει στην χώρα, να ξανασταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. 

 

Αφήνοντας κανείς στην άκρη, τα αναμενόμενα διθυραμβικά σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αναμφίβολα υπάρχουν και κάποιες γκρίζες ζώνες. 

Οι "γκίζες" ζώνες 

Επιμήκυνση μεγαλύτερη από τα 3 χρόνια αλλά μικρότερη από τα 15 έτη (που προέβλεπε το Eurogroup 2017)

  • «Χάθηκε» το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» (Γερμανικό βέτο)
  • Η δόση είναι 15 δις€ (μεγαλύτερη από τα 11,7 δις€ αλλά μικρότερη από τα 21,7)
  • Πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060 (και δυσφορία Τσακαλώτου) 

Ενισχυμένη εποπτεία 

«Επικροτώ και χαιρετίζω τον οδικό χάρτη ως προς την ενισχυμένη εποπτεία που θα λάβει η χώρα. Ο Επίτροπος μίλησε για ενισχυμένη εποπτεία, δεδομένου του τεράστιου ποσού που έχει δανειστεί η Ελλάδα» , ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ, παρά τα θετικά σχόλια για την συμφωνία, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι τα νέα μέτρα εξασφαλίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του και διατύπωσε επιφυλάξεις για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

 

Η Ελλάδα πάντως πρέπει να τηρήσει τις σκληρές δεσμεύσεις έναντι των εταίρων, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται, μείωση συντάξεων και αφορολογήτου, τήρηση υψηλών πλεονασμάτων, πραγματοποίηση πλειστηριασμών και μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν στέλνει το μήνυμα προς την Ελλάδα, πως «ό,τι κάνετε πρέπει να είναι σε συμφωνία με τους δανειστές». 

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Με εκτενή ρεπορτάζ, ο διεθνής Τύπος σχολιάζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup.