X

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, στην οποία πρωταγωνίστησαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία.

Ant1news

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, επικύρωσαν σήμερα, όπως προβλεπόταν, την κατ' αρχήν απόφαση για αύξηση της παραγωγής αργού ώστε να μειωθούν οι τιμές, ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Ανγκόλας στο τέλος συνεδρίασης στη Βιέννη.

«Συμφωνήσαμε επί της αρχής», δήλωσε  ο Ντιαμαντίνο Αζεβέντο, μετά τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι 14 χώρες του ΟΠΕΚ και οι δέκα εταίροι τους, την επομένη της απόφασης του καρτέλ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, οι χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ αποφάσισαν να την ανακαλέσουν και να προσφέρουν περισσότερο «μαύρο χρυσό».

Έπειτα από παρασκηνιακές και μη διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών στη Βιέννη, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο θα αυξήσει την παραγωγή κατά ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση θα κατανεμηθεί μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αναλόγως των δυνατοτήτων της κάθε μίας.

Όπως τονίζουν αναλυτές της αγοράς, στην πραγματικότητα η παραγωγή δεν πρόκειται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 600.000 βαρέλια την ημέρα καθώς ορισμένες χώρες αδυνατούν να ακολουθήσουν. Ανάμεσά τους, η χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση Βενεζουέλα, το Μεξικό αλλά και το Ιράν, που υφίσταται εκ νέου τις επιπτώσεις από το εμπάργκο.

Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που στην πραγματικότητα η μείωση της παραγωγής ήταν τους τελευταίους μήνες πολύ μεγαλύτερη από όση προέβλεπε η συμφωνία. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τον περασμένο μήνα η μείωση ήταν κατά 47% μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη και διεφάνη κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά.

Η ανατροπή των δεδομένων στην παγκόσμια αγορά είχε οδηγήσει τις τιμές κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι και οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία άρχισαν να ζητούν να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου. Οι τιμές του άρχισαν να υποχωρούν προσφάτως όταν διεφάνη πως υπό την πίεση της Ουάσιγκτον οι δύο κολοσσοί του πετρελαίου, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, θα προωθούσαν την αύξηση της παραγωγής.