X

Ισχυρός σεισμός στην Πύλο

Αισθητή η δόνηση σε πολλές περιοχές. Τι λένε οι σεισμολόγοι. Δύο δονήσεις αναστάτωσαν και την Θεσσαλονίκη

Ant1news

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 08.14 το πρωί 28.9 χλμ νοτιοδυτικά από τη Μεθώνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 10 χλμ. και αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για δόνηση 5,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η ένταση ήταν ισχυρή και είχε διάρκεια τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα σημειώθηκε μία ακόμα δόνηση 8χλμ βορειοανατολικά από τη Μεθώνη με μέγεθος 3,3 Ρίχτερ.

Ο Δήμαρχος Πύλου, Δ. Καφαντάρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο "Καλημέρα Ελλάδα" τόνισε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τυχόν τραυματισμοί. "Υπάρχει ηρεμία στην περιοχή. Η ζωή προχωρά κανονικά", τόνισε ο κ. Καφαντάρης.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για έναν υποθαλάσσιο σεισμό χωρίς επιπτώσεις. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η περιοχή δίνει συχνά σεισμικές δονήσεις, γι αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

"Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην παρακολούθηση του φαινομένου" δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό ότι ο σεισμός εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο, καθώς δημιουργείται απόσταση ασφαλείας από τις κατοικημένες περιοχές.

Τρεις ώρες αργότερα ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη. Η δόνηση, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι μεγέθους 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού.