X

Ο “εφιάλτης” της πλημμύρας “ξύπνησε” στη Μάνδρα (εικόνες)

Σκηνικό απόλυτης καταστροφής καταγράφηκε και χθες στη Μάνδρα Αττικής, μετά τη σφοδρή βροχόπτωση. Έκλεισε το απόγευμα η εθνική οδός και τα διόδια Ελευσίνας.

Ant1news

Αυτή τη στιγμή βρέχει και πάλι καταρρακτωδώς στην περιοχή της Μάνδρας και η Τροχαία αναγκάστηκε να κλείσει την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Μαγούλας, καθώς τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στο 29ο χιλιόμετρο μπλόκαραν από λάσπες και φερτά υλικά. Παράλληλα έχουν κλείσει και τα διόδια Ελευσίνας.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Ελευσίνας. Εξαιρετικά προβληματική είναι και η κυκλοφορία μέσα στο αστικό ιστό στις περιοχές της Μάνδρας και της Μαγούλας.

«Δραματική κατάσταση, με δραματικά αποτελέσματα», χαρακτήρισε η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, τη χθεσινή κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή μετά την απογευματινή βροχή.

Η ίδια κατήγγειλε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

«Για τα βουνά γίνεται μελέτη, γιατί και πάλι από τα βουνά μας κατέβηκε το νερό. Τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά είναι ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο», δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα η δήμαρχος.

Όπως σημείωσε η Ι.Κριεκούκη, «πολλά βράδια έχουμε μείνει ξάγρυπνοι, περιμένοντας τη βροχή».

Μιλώντας, επίσης στο Καλημέρα Ελλάδα, η εντεταλμένη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, δήλωσε ότι η Περιφέρεια «κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ κάτι που είναι ακατόρθωτο για τα ελληνικά δεδομένα: δύο έργα που ολοκληρώνονται να βρίσκονται στο ελεγκτικό συνέδριο».

Κληθείσα να απαντήσει στο γιατί τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αλλά βρίσκονται ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απάντησε ότι, «οφείλουμε να λειτουργούμε σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Αν δεν υπογραφεί από το ελεγκτικό συνέδριο, κανένας εργολάβος δεν μπαίνει μέσα», εξήγησε.

Η ίδια επέμεινε ότι, «έχουμε ξεπεράσει τους νόμους, μέσα σε έξι και επτά μήνες έργα δε γίνονται» και έκανε λόγο για «παθογένειες δεκαετιών που λύνονται σε έξι μήνες».

Χθες το απόγευμα, μετά το τέλος της βροχόπτωσης, οι κάτοικοι της Μάνδρας είδαν το σκηνικό να επαναλαμβάνεται. Ο δρόμος μετατράπηκε και πάλι σε ρέμα που κατέβασε το νερό από το όρος Πατέρα.

Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, θυμίζοντας το φονικό για 24 ανθρώπους σκηνικό του περασμένου Νοέμβρη.

 

Μάλιστα, προς αποφυγή των χειροτέρων, η Αστυνομία απέκλεισε προσωρινά την κίνηση των οχημάτων από την παλαιά Εθνική Οδό και έκλεισε και την έξοδο της Αττικής Οδού προς Ελευσίνα.

Σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, γίνεται η απογραφή των ζημιών, ενώ στην περιοχή αναμένεται να βρέξει και πάλι.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων, για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικά:

 -Στο νομό Μαγνησίας, στις περιοχές Κανάλια, Κερασιά και Καμάρες δεχθήκαμε 70 κλήσεις. Συγκροτήθηκαν 17 συνεργεία με 42 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 15 αντλήσεις υδάτων, 14 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 250 διασώσεις ζώων (αμνοερίφια, βοοειδή).

 -Στο νομό Λάρισας, στην περιοχή του Αγιόκαμπου δεχθήκαμε 15 κλήσεις. Συγκροτήθηκαν 6 συνεργεία με 14 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 4 αντλήσεις υδάτων.

 

-Στο νομό Χαλκιδικής, στις περιοχές Κασσάνδρα και Σιθωνία δεχθήκαμε 150 και 90 κλήσεις αντίστοιχα. Στην Κασσάνδρα συγκροτήθηκαν 7 συνεργεία με 14 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 30 αντλήσεις υδάτων και μία μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο, ενώ στη Σιθωνία συγκροτήθηκαν 14 συνεργεία με 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πραγματοποιήθηκαν 40 αντλήσεις και 4 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

-Στο νομό Αττικής, στις περιοχές Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμος δεχθήκαμε 83 κλήσεις. Έχουν συγκροτηθεί 26 συνεργεία με 65 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων και 15 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, ενώ οι αντλήσεις υδάτων συνεχίζονται.

 

 

 

"Πυρά" της αντιπολίτευσης σε Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής  

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον Tομεάρχη Eσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, και τους βουλευτές κ. Γιώργο Βλάχο, Θανάση Μπούρα και Βασίλη Οικονόμου μετέβη το πρωί στη Μάνδρα, και συναντήθηκε με τη Δήμαρχο κ. Ιωάννα Κριεκούκη.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, «η κ. Κριεκούκη τους επιβεβαίωσε κάτι που ήταν ήδη γνωστό στους κατοίκους της περιοχής. Ότι η κυβέρνηση και η κ. Δούρου δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε προληπτική αντιπλημμυρική ενέργεια επτά ολόκληρους μήνες μετά την καταστροφή του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα χθες και πάλι να σημειωθούν στην Μάνδρα σημαντικές υλικές καταστροφές». 

 

«Μάνδρα: Οκτώ μήνες μετά, στο ίδιο έργο θεατές. Κυβέρνηση και Περιφέρεια καθυστερούν τα απαραίτητα έργα, κινούνται λες και δεν συνέβη τίποτα. Ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά…», δήλωσε ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Έρευνα, Ψηφιακή Πολιτική, Γιάννης Μανιάτης. 

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Περιφερειακή Διοίκηση είναι εκτεθειμένοι, γιατί κανένα από τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει καν ξεκινήσει. Αλλά και γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, που εγκρίθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής. Η ανάπτυξη, την οποία διαφήμισαν στους κατοίκους της περιοχής με διάφορες φιέστες όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου.