X

“Βούλιαξαν” στην λάσπη Μάνδρα και Μαγούλα (βίντεο)

Εφιαλτικές μνήμες στην Μάνδρα ξύπνησαν οι σφοδρές καταιγίδες. Έκλεισε για ώρες η εθνική Αθηνών - Κορίνθου. Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στην Μαγούλα.

Ant1news

Εφιαλτικές μνήμες από τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου ξύπνησαν οι σφοδρές καταιγίδες στη Μάνδρα. Λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης προκάλεσαν εικόνες χάους για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες. 

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ οι κάτοικοι έδωσαν ολονύκτια μάχη για να σώσουν ό,τι είχε απομείνει από τις περιουσίες τους.

Εν τω μεταξύ, η καταρρακτώδης βροχή το απόγευμα της Τετάρτης ανάγκασε την Τροχαία να κλείσει την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Μαγούλας, καθώς τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στο 29ο χιλιόμετρο μπλόκαραν από λάσπες και φερτά υλικά. Παράλληλα έκλεισαν και τα διόδια Ελευσίνας.

Η κυκλοφορία διακόπηκε και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Ελευσίνας. Εξαιρετικά προβληματική και η κυκλοφορία μέσα στο αστικό ιστό στις περιοχές της Μάνδρας και της Μαγούλας.

Μάλιστα, βίντεο από την γέφυρα της Μαγούλας δείχνουν να έχει πλημμυρίσει ο δρόμος και οδηγοί να έχουν εγκλωβιστεί.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας, η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε στις 20.15 στην Π.E.O. Αθηνών Θηβών από την γέφυρα της Μάνδρας προς την Θήβα, στον κόμβο Μάνδρας – Μαγούλας προς Αθήνας, καθώς και στην Ν.Ε.Ο Αθηνών – Κορίνθου από το Δαφνί έως τα διυλιστήρια.

Στις 21.00 αποκαταστάθηκε και η στην Αττική Οδό στην έξοδο προς την Μάνδρα.  

Επίσης, σύμφωνα με την Τροχαία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Στρατηγού Ρόκα και Λεωνίδα Στάμου στην περιοχή της Μάνδρας

 

Μετά από την έντονη βροχόπτωση που εκδηλώθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας και της Μαγούλας Αττικής,  η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 90 κλήσεις για άντληση υδάτων και 35 κλήσεις για παροχές βοηθείας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στην αντιμετώπιση των συμβάντων λαμβάνουν μέρος 95 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα.

Το έργο τους συντονίζει το Κινητό Επιχειρησιακό  Κέντρο, συνδράμουν δύο  γερανοφόρα οχήματα, ένα  ερπυστριοφόρο όχημα, μία σωστική λέμβος, 10 οχήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και  Στερεάς Ελλάδας με 24 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα ασθενοφόρο του ΠΣ με γιατρό για προληπτικούς λόγους.

 

«Δραματική κατάσταση, με δραματικά αποτελέσματα», χαρακτήρισε η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, τη χθεσινή κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή μετά την απογευματινή βροχή.

Η ίδια κατήγγειλε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

«Για τα βουνά γίνεται μελέτη, γιατί και πάλι από τα βουνά μας κατέβηκε το νερό. Τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά είναι ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο», δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα η δήμαρχος.

 

Όπως σημείωσε η Ι.Κριεκούκη, «πολλά βράδια έχουμε μείνει ξάγρυπνοι, περιμένοντας τη βροχή».

Μιλώντας, επίσης στο Καλημέρα Ελλάδα, η εντεταλμένη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, δήλωσε ότι η Περιφέρεια «κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ κάτι που είναι ακατόρθωτο για τα ελληνικά δεδομένα: δύο έργα που ολοκληρώνονται να βρίσκονται στο ελεγκτικό συνέδριο».

Κληθείσα να απαντήσει στο γιατί τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αλλά βρίσκονται ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απάντησε ότι, «οφείλουμε να λειτουργούμε σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Αν δεν υπογραφεί από το ελεγκτικό συνέδριο, κανένας εργολάβος δεν μπαίνει μέσα», εξήγησε.

 

Η ίδια επέμεινε ότι, «έχουμε ξεπεράσει τους νόμους, μέσα σε έξι και επτά μήνες έργα δε γίνονται» και έκανε λόγο για «παθογένειες δεκαετιών που λύνονται σε έξι μήνες».