X

“Μετρούν τις πληγές τους” οι κάτοικοι της Μάνδρας

Τα νερά υποχώρησαν και οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι με τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες.

Ant1news

Αντιμέτωποι με τις καταστροφές που άφησε πίσω της η θεομηνία βρίσκονται οι κάτοικοι της Μάνδρας και της Μαγούλας.

Τα νερά υποχώρησαν σήμερα και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. η οργή και η απόγνωση κυριαρχούν στις αντιδράσεις τους,  καθώς λίγους μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου, είδαν την ιστορία να επαναλαμβάνεται, χωρίς ευτυχώς αυτή τη φορά να θρηνήσουμε θύματα.

Απίστευτη ήταν και η ταλαιπωρία που υπέστησαν χθες εκατοντάδες οδηγοί στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, όταν ένας χείμαρρος έκλεισε τον δρόμο γεμίζοντας τόσο τη νέα όσο και τη παλαιά εθνική με φερτά υλικά και λάσπες.

Ενισχύσεις 350.000 ευρώ στους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων για την κάλυψη άμεσων αναγκών λόγω της κακοκαιρίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 350.000 ευρώ, για τους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων αποκλειστικά για τις πρώτες, άμεσες, ανάγκες εργασιών επιδιόρθωσης ζημιών και βλαβών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία.

 

Με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους, οι εν λόγω επιχορηγήσεις αποδίδονται ως εξής:

Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας: 200.000 ευρώ

Δήμος Μεγαρέων: 150.000 ευρώ

Διυπουργική σύσκεψη για την Μάνδρα στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η πορεία υλοποίησης  του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την περιοχή της Μάνδρας, σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις των πλημμυρικών  φαινομένων των τελευταίων ωρών, θα εξεταστεί στη διυπουργική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, αύριο Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018, στις 11:30 π.μ., με τη συμμετοχή: του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη. Του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. Του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννη Καπάκη, των Δημάρχων Ελευσίνας, Μάνδρας–Ειδυλλίας, Μεγαρέων και εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής.

 

Ένταση και διαξιφισμοί στη Βουλή για τη Μάνδρα

Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί στη Μάνδρα. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για 160 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού μισού δις ευρώ εκτελούνται στην Περιφέρεια Αττικής.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων και αναφέρθηκε στα έργα που δρομολογούνται, όπως ο δρόμος Μάνδρας –Θήβας ύψους 25 εκατ. ευρώ, η νέα χάραξη εθνικής οδού κλπ..

Το θερμόμετρο ωστόσο, χτύπησε κόκκινο όταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης χαρακτήρισε «θλιβερή παραφωνία» το γεγονός ότι ο Κώστας Σκρέκας από τη ΝΔ και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι δεν αναφέρθηκαν στο θέμα της σημερινής συζήτησης στην επιτροπή Περιβάλλοντος για την κυκλική οικονομία, αλλά μόνον στα γεγονότα στη Μάνδρα και τη ΧΥΤΑ στη Φυλή.

«Στη Μάνδρα υπήρξε διαπλοκή, ρεμούλα, έγκλημα επί 50 χρόνια και κάνετε κριτική, επειδή δεν τα φτιάξαμε σε μια 3ετία», είπε με τον Γιώργο Αμυρά να τον αποκαλεί τον πιο «επιτυχημένο -αποτυχημένο υπουργό».

«Τα μαλλιά σας παρόλο που είναι άσπρα, στην πραγματικότητα είναι μαύρα από το μαζούτ του Αργοσαρωνικού», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι τον διέγραψαν και δεν θέλουν «ούτε να τον βλέπουν». «Το κόμμα μου δεν με έχει διαγράψει», απάντησε ο Γιάννης Τσιρώνης.

 

Το Κίνημα Αλλαγής στις πληγείσες περιοχές

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλο Χρηστίδη, και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιάννη Μανιάτη, επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο της Μάνδρας Αττικής.

Μετά την επίσκεψη, ο Μ. Χριστοδουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

Βρεθήκαμε σήμερα εδώ στη Μάνδρα, αφενός για να συμπαρασταθούμε στους κατοίκους που βίωσαν τις τελευταίες μέρες τις νέες τρομερές καταστροφές και αφετέρου σε συνεργασία και με το Δήμο να δούμε πως και εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε εμπράκτως.

Δυστυχώς υπάρχουν τεράστιες ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση, όσο κυρίως στην Περιφέρεια για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα κανένα αντιπλημμυρικό έργο και κυρίως αυτά που θα θωρακίσουν την περιοχή από τα ρέματα της Σούρας και της Αγ. Αικατερίνης. Ακόμα και οι μελέτες που είχαν ανατεθεί από το 2013 για την αντιπλημμυρική προστασία και έπρεπε για την Αττική να είχαν τελειώσει απ’ το καλοκαίρι του 2017, δεν έχουν προχωρήσει. Δικαιολογίες περί γραφειοκρατίας δεν χωράνε όταν η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία ήδη για 3,5 χρόνια.