X

Σεντένο: η Ελλάδα είναι επιτέλους έτοιμη να “γυρίσει σελίδα”

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε κατηγορηματικά: Ας είμαι ξεκάθαρος: έξοδος από το πρόγραμμα για την Ελλάδα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα.

Ant1news

Η Ελλάδα και οι πολίτες είναι επιτέλους έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα, τόνισε ο Μάριο Σεντένο μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Οι Ευρωπαίοι προσέφεραν χρόνο και χρήμα στην χώρα, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Σήμερα η χώρα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της. Η συμφωνία που ελήφθη είναι κλειδί για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον Σεντένο η χώρα πέρασε δύσκολα χρόνια αλλά τώρα κινείται για επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα και η 20η Αυγούστου θα είναι μέρα που θα θυμόμαστε.

Όπως είπε η χώρα εφάρμοσε 450 μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή θα χρειαστεί κάποιο χρόνο. Ωστόσο η ανάπτυξη έχει επιστρέψει. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά με το πρωτογενές πλεόνασμα να υπερβαίνει το 4% τα τελευταία δυο χρόνια. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό είναι ότι αναγεννήθηκε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας.

Κατά τον Μάριο Σεντένο οι αλλαγές στα εργασιακά βοηθούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ενώ και ο χρηματοοικονομικός τομέας είναι πιο ανθεκτικός.

Θύμισε ότι η χώρα ήδη έχει βγει στις αγορές και η συμφωνία του Eurogroup θα βοηθήσει στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων στο θέμα του χρέους, τόνισε θυμίζοντας ότι επωφελείται ήδη από τα χαμηλά επιτόκια κερδίζοντας σημαντικά ποσά στον προϋπολογισμό.

Αφού περιέγραψε τη συμφωνία για το χρέος θύμισε ότι η Ελλάδα θα λάβει και τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα σε εξάμηνη βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο) και αυτό θα είναι κίνητρο για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε η τελευταία δόση είναι 15 δις ευρώ και από αυτό τα 9,5 δις ευρώ θα πάνε σε λογαριασμό για το «μαξιλάρι ρευστότητας». Τα υπόλοιπα 5,5 δις θα διατεθούν το 2020 σε ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη των υποχρεώσεων αποπληρωμής χρέους. Συνολικά το μαξιλάρι θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 22 μήνες, θύμισε και αυτό είναι το μεγαλύτερο μαξιλάρι που δόθηκε.

Τόνισε ότι εξαρτάται στην Ελλάδα να χτίσει πάνω στην επιτυχία του προγράμματος. Πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα αφορά η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

Για τα επόμενα ένα-δυο χρόνια η ενισχυμένη επιτήρηση της Κομισιόν θα βοηθήσει τη χώρα να μείνει στο σωστό δρόμο, σημείωσε, προσθέτοντας, «Ας είμαι ξεκάθαρος: έξοδος από το πρόγραμμα για την Ελλάδα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα».

Η χώρα δεσμευτεί στους κανόνες της ευρωζώνης όπως κάθε άλλη χώρα. Θα έχει επιλογές πολιτικής τις οποίες θα συζητά στο εσωτερικό, αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία, συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα κοιτάξει τις επιλογές της πολιτικής και θα βελτιώσει την σταθερότητα και τον πολιτικό συμβιβασμό.

Θα απαιτηθούν, συνέχισε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές και σωστή διαχείριση, καλή διαχείριση του τραπεζικού τομέα για τα κόκκινα δάνεια και ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων και μοντέρνα δημόσια διοίκηση.

Η χώρα παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που στηρίζεται στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. Η εικόνα στις αγορές έδειξε ότι η χώρα παραμένει ευάλωτη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει «ιδιοκτησία». Με ενθαρρύνει το ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα φαίνεται να το ασπάζεται και καλωσορίζω τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Eurogroup.

Μοσκοβισί: δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά από οχτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στον δρόμο της κανονικότητας. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γυρίζουμε σελίδα και αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση, επισήμανε, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό και κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος του ελληνικού λαού και όχι της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Πρόσθεσε, δε, ότι αν είχε γίνει το Grexit θα είχαμε κατακερματισμό της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι για την προσήλωσή τους στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων παρατήρησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του χρέους είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους. Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις, κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος, για να συμπληρώσει ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάποιοι Έλληνες πολιτικοί.