X

Σκοπιανό: οι νέες απειλές των ΑΝΕΛ και οι ακρότητες του Ζάεφ

Παρέμβαση των ΗΠΑ και νέο "ναι" της Βουλής των Σκοπίων στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι όροι Σγουρίδη για στήριξη της κυβέρνησης, η αντίδραση Βίτσα κι η μάχη στη Βουλή.

Ant1news

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους είχαν σήμερα στη Βουλή Τσίπρας-Μητσοτάκης για το Σκοπιανό. Ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι η συμφωνία με τα Σκόπια αποτελεί ιστορικό βήμα, εθνικά επωφελές, την ώρα που η αντιπαράθεση Μαξίμου-ΝΔ ,στον απόηχο των απειλών των ΑΝΕΛ ότι θα ρίξουν την Κυβέρνηση αν δεν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση με 180 ψήφους, οξύνεται.

Οι ΑΝΕΛ εξακολουθούν να «τραβούν το χαλί». Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αντιπρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος, τόνισε στο ΑΝΤ1 ότι αν δεν εισακουστεί η πρόταση τους για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με 180 ψήφους, είναι μονόδρομος η πτώση της κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, από την πλευρά του, εκτίμησε σήμερα ότι «ο Πάνος Καμμένος δε θα ρίξει την Κυβέρνηση για το Σκοπιανό», ενώ σημείωσε με νόημα ότι, οι 151 ψήφοι είναι αρκετές για να κυρωθεί η συμφωνία, απαντώντας στην ουσία στις αιτιάσεις των στελεχών των ΑΝΕΛ.

 

Δηκτικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εικόνα του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «εικόνα τσίρκο» στην Κυβέρνηση, μιλώντας την Τετάρτη στην Λευκάδα.

Παρεμβαση από τις ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το γραφείο της αντιπροεδρίας στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια, ο κ. Πενς θα μιλήσει τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις 10:30 το βράδυ.

Δεύτερο "ναι" απο την Βουλή των Σκοπίων

Σήμερα η Βουλή των Σκοπίων ψήφισε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, με 69 ψήφους, όμως αναμένεται καθυστέρηση στη διαδικασία, καθώς παραμονεύει νέο βέτο του Γιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος δε φαίνεται πρόθυμος να υπογράψει υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε χθες για «μακεδονικό στρατό» συνεχίζοντας το «βιολί» του και προκαλώντας την εύσχημη διόρθωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Είστε οι φορείς των αλλαγών, με το νεανικό πνεύμα, με τον επαγγελματισμό και την υπερηφάνεια σας ως στρατιώτες του Στρατού της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ και του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

«H δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Και τούτο διότι, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.