X

Κατατέθηκε η τροπολογία που “σπάει” στα τρία την Β’ Αθηνών

Στα δύο «σπάει» και το πρώην Υπόλοιπο Αττικής». Πως χωρίζεται η Β΄Αθηνών. Που πηγαίνει η μια έδρα που «χάνεται» από τη Δυτική Αττική.

Ant1news

Κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία η μεγάλη εκλογική περιφέρεια B' Αθήνας και η Αττικής (πρώην «υπόλοιπο Αττικής») «σπάνε» σε μικρότερες. Νέο στοιχείο με την τροπολογία αυτή στην εκλογική διαδικασία είναι το ότι δίνεται η δυνατότητα στον αρχηγό κόμματος να είναι υποψήφιος σε τρεις (έναντι δύο που ισχύει ως σήμερα) εκλογικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εκλέγονταν συνολικά 44 βουλευτές χωρίζεται σε τρεις τομείς: Ο Βόρειος τομέας (Β1) περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός τομέας (Β2) 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος τομέας (Β3) 13 δήμους θα έχει 18 έδρες.

Συγκεκριμένα:

-Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση - Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη - Ψυχικό όπως και Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα και Γαλάτσι που «μεταφέρονται» εκλογικώς.

-Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι - Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.

-Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό - Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο - Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη - Υμηττός και Καισαριανή.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα - Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα - Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές.

Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.

Όσον αφορά τον «Κλεισθένη 1» προωθείται στη Βουλή με ελάχιστες αλλαγές και εισάγει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Διαξιφισμοί στη Βουλή

«Υπερώριμο» χαρακτήρισε το αίτημα για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής ο Πάνος Σκουρλέτης και επιτέθηκε στη ΝΔ ότι συνιστά υπεκφυγή ο συσχετισμός της θετικής τους ψήφου με τους απόδημους.

«Να μην επιχειρήσετε στη βάση οποιουδήποτε προσχήματος να υπεκφύγετε», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει στη ΝΔ, τονίζοντας ότι το «σπάσιμο» των περιφερειών είναι αυτοτελές. «Υπάρχουν πολιτικές βαρονίες εντός του κόμματός σας;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον Μάκη Βορίδη και πρόσθεσε ότι η ΝΔ που σήμερα διαμαρτύρεται ως κυβέρνηση δεν προώθησε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

«Θέλετε να υπεκφύγετε και να κάνετε το χατίρι κάποιων στελεχών σας που δεν θέλουν αυτή την εξέλιξη για δικούς τους λόγους, αυτή η υπόθεση δίνει ευκαιρίες για αμαρτωλές σκέψεις και υπεκφυγές», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Ανέφερε ακόμη, ότι η κυβέρνηση πραγματικά νοιάζεται για τους Έλληνες του εξωτερικού για αυτό και καλεί την επιτροπή που συγκροτεί, σε διάστημα 5 μηνών να εξετάσει τα τεχνικά και συνταγματικά θέματα που ανακύπτουν για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ο Μάκης Βορίδης επικαλούμενος δήλωση, σε ανύποπτο χρόνο όπως είπε του Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε πως το κόμμα του ειναι θετικό επί της αρχής στην κατάτμηση των περιφερειών. Συνέδεσε ωστόσο, την θετική τους ψήφο με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

«Φέρτε τα όλα μαζί να τα ψηφίσουμε, δεν θα δεχθούμε αποσπασματικές ρυθμίσεις που θα έρχονται λίγο-λίγο, κομματάκι- κομματάκι, όπως σας βολεύει», είπε στην επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για τον "Κλεισθένη Ι", στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία Σκουρλέτη.

Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του, με άλλη τροπολογία που κατέθεσε, προχωρά μόνον στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει μέσα σε διάστημα 5 μηνών, το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, ο οποίος εκλέγεται στο Υπόλοιπο Αττικής, εξέφρασε τη διαφωνία του για την κατάτμηση των περιφερειών, την ώρα που ο εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τάχθηκε υπέρ.

Θέση υπέρ της άμεσης χορήγησης του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, πήρε μέσω ανάρτησης του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταυρός Θεοδωράκης.