X

“Ανοιγμα” Τζανακόπουλου για την κύρωση της συμφωνίας στο Σκοπιανό

Στις αρχές του 2018 η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, δήλωσε ο Ζάεφ. Επικοινωνία Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για το Σκοπιανό.

Ant1news

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, υπάρχουν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι θα τοποθετηθούν με υπευθυνότητα και ανεξαρτήτως των κομματικών τοποθετήσεων θα είναι θετικοί ως προς την κύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, δεν νομίζω σε καμία περίπτωση ότι επηρεάζει κατά κανένα τρόπο την κυβερνητική πορεία η όλη διαδικασία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για το Σκοπιανό.

«Η ΠΓΔΜ με βάση τα οριζόμενα στη συμφωνία έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το δημοψήφισμα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, έτσι ώστε να τροποποιηθεί η συνταγματική ονομασία και από Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως είναι σήμερα, να γίνει Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά την ίδια στιγμή να γίνονται και παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, ώστε να αφαιρεθούν διατάξεις που θα μπορούσαν να εξυπονοούν αλυτρωτισμούς, όπως επίσης ορίζεται μέσα στη συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα για την κύρωση της συμφωνίας.

"Πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, εγώ δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Αν ο κ. Ζάεφ λέει ότι θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω. Το αντίθετο. Εύχομαι, μάλιστα, όλη η διαδικασία, έτσι όπως προβλέπεται να έχει θετική έκβαση και για τον ίδιο, αλλά και για τη συμφωνία και για τις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού των Σκοπίων στην δημόσια τηλεόραση".

Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη Ζάεφ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος μέσω ανακοίνωσης του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και να στηρίξει τη συμφωνία.

 

"Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την υποχρέωση να φέρει στη συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να την κυρώσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και ως προς αυτό, νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία, αυτή τη στιγμή, την οποία έχουμε στόχο ως ελληνική κυβέρνηση να διευρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο", ολοκλήρωσε την αναφορά του για το Σκοπιανό.

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στο πλαίσιο της οποίας ο Αντιπρόεδρος τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την πΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ

«Η ΝΔ με τον πολιτικό της λόγο έχει υιοθετήσει λόγους και πρακτικές της νέας εθνικοφροσύνης. Προσφέρει κάλυψη σε ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες που νιώθουν αρκετά σίγουρες για τον εαυτό τους ώστε να βγουν από τις κρυψώνες τους».

Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας Ραδιόφωνο 24/7  και συνέχισε, «στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ακούγονται συνθήματα όπως με τα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια, μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά. Η ακροδεξιά στροφή του κ. Μητσοτάκη νομιμοποιεί τέτοια φαινόμενα. Δεν έχουν βρει μια κουβέντα να πουν για όλα αυτά τα φαινόμενα.

 

Ακόμη και για τη βεβήλωση του μνημείου του ολοκαυτώματος έπρεπε να βγάλει ανακοίνωση η ισραηλινή πρεσβεία για να καταδικάσει η ΝΔ. Υπάρχει ακροδεξιά και εθνικιστική στροφή της ηγεσίας της ΝΔ. Λειτουργεί στην ομηρεία των στελεχών που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ και του κ. Σαμαρά. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς που έχουν υιοθετήσει την ατζέντα της ακροδεξιάς τελικά την ενισχύουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαχώρισε τη στάση των ΑΝΕΛ από εκείνη της ΝΔ. «Οι ΑΝΕΛ ούτε κατά διάνοια δεν έχουν προσεγγίσει την εθνικιστική ρητορική βουλευτών της ΝΔ που έκαναν ανατριχιαστικές τοποθετήσεις. Η ΝΔ ενώθηκε με το πιο ακροδεξιό κομμάτι του πολιτικού συστήματος της γειτονικής χώρας και έχει υιοθετήσει τη ρητορική του VMRO. Γίνεται και ο Τσίπρας και ο Ζάεφ να έχουν προδώσει τη χώρα τους; Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που δεν θέλουν τη λύση».

Σε σχέση με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «φάνηκαν οι διαχωριστικές γραμμές στον τομέα της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής αλλά και στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Πέρα από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης αναδείχθηκε και η διαφορά επιχειρηματολογίας».

«Αναδείχθηκε η υποκριτική στάση της ΝΔ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ στο θέμα των συντάξεων. «Μέχρι τώρα έλεγε ότι υπάρχουν λόγοι που απαγορεύουν την επανεξέταση του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Γιατί εκεί στηρίζεται η προεκλογική της καμπάνια και φοβάται την αποσταθεροποίηση του προεκλογικού της αφηγήματος για δήθεν 4ο μνημόνιο. Τώρα παίρνουν πρωτοβουλίες άσφαιρες.

Η συζήτηση για τις συντάξεις θα γίνει όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά του 2018 και τις προβλέψεις για το 2019. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο τέλος και όχι οι τζάμπα μαγκιές. Εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα».