X

Τραμπ: οι εταίροι του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την απρογραμμάτιστη σύσκεψη των Συμμάχων. Η απειλή του Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Ant1news

«Μετά την επίτευξη του 2% του ΑΕΠ, θα αρχίσουμε να μιλάμε για να πάμε υψηλότερα. Νομίζω το 4% είναι το σωστό νούμερο», δήλωσε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απρογραμμάτιστης σύσκεψης των ηγετών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών, τονίζοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ παραμένει πολύ ισχυρή. Λίγο νωρίτερα, το γερμανικό πρακτορείο DPA είχε μεταδώσει ότι ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, όμως οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από πηγές της Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, εκτίμησε ότι, «ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τα πάμε καλά με τη Ρωσία, νομίζω ότι θα μπορέσουμε». Άλλωστε έχει ήδη προγραμματιστεί η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε ο Τραμπ, είπε στους συμμάχους ότι θα είναι πολύ δυσαρεστημένος αν δεν αυξήσουν ουσιαστικά τις αμυντικές δαπάνες τους, σχολίασε όμως ότι «τώρα το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο δυνατό από ό,τι ήταν πριν από δύο μέρες».

«Οι σύμμαχοι πιθανόν ανησύχησαν διότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζονταν δίκαια, τώρα όμως αντιμετωπιζόμαστε δίκαια», ανέφερε και σχολίασε ότι «νομίζω ότι μπορούμε να βγούμε από το ΝΑΤΟ χωρίς έγκριση του Κογκρέσου, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο».

Όπως τόνισε ο Τραμπ, «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ και θα τους συναντήσουμε την επόμενη εβδομάδα για το εμπόριο». Όπως γνωστοποίησε, οι συζητήσεις με την ΕΕ για το εμπόριο θα ξεκινήσουν στις 25 Ιουλίου. «Αν δεν διαπραγματευτούν καλή τη πίστει, τότε θα αναλάβουμε ενέργειες στην αυτοκινητοβιομηχανία», είπε.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία, για την οποία είχε χθες πει ότι είναι «αιχμάλωτη της Ρωσίας», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες και ότι «πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τον αγωγό από τη Ρωσία».