X

Ελσίνκι: οι βλέψεις Τραμπ – Πούτιν για τη σημερινή συνάντησή τους

Οι επιδιώξεις και τα ρίσκα των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας από τη διμερή συνάντηση που θα έχουν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας.

Ant1news

Μετά από μήνες διπλωματικών συγκρούσεων και ανταλλαγής «κομπλιμέντων», ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για την ιστορική πρώτη μεταξύ τους σύνοδο, στο Ελσίνκι, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει διαδηλώσεις κατά των δύο ανδρών.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει υψηλές προσδοκίες για τη διμερή συνάντηση των δύο Προέδρων στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, πέραν κάποιων θερμών λόγων, ίσως μια τυπικής συμφωνίας για αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας και ενδεχομένως και την έναρξη συζητήσεων για θέματα όπως τα πυρηνικά όπλα και της Συρίας.

Οι δύο άνδρες, που έχουν προηγουμένως ανταλλάξει φιλοφρονήσεις σχετικά με τις ικανότητες ηγεσίας τους, δεν αποκλείεται να συζητήσουν και διπλωματικά ζητήματα, όπως αυτό των απελάσεων διπλωματών και την επίθεση του πρώην πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία.

Ο ίδιος ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ενώ έσπευσε προκαταβολικά να χαρακτηρίσει «εχθρούς» τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανταγωνιστές των ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι προσδοκίες του είναι χαμηλές.

Και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, από την πλευρά του, χαμήλωσε τις προσδοκίες για τη σύνοδο των δύο ηγετών και περιόρισε τον ορισμό της επιτυχούς συνάντηση στο ενδεχόμενο συμφωνίας στο άνοιγμα της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Για τον Πούτιν το γεγονός ότι η συνάντηση γίνεται την ώρα που η Ρωσία έχει ανοιχτά μέτωπα με χώρες της Δύσης αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, της αποδίδει χαρακτήρα γεωπολιτικής νίκης, αφού η Ουάσιγκτον μπορεί να θεωρηθεί ότι αναγνωρίζει τη Μόσχα ως μεγάλη δύναμη, λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντά της.

Όμως για τον Τραμπ η συνάντηση μπορεί να κινηθεί σε πεδίο πολιτικού ρίσκου, αφού η εγκατάστασή του στο Λευκό Οίκο υποστηρίχθηκε από δώδεκα Ρώσους στρατιωτικούς πράκτορες, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών,  ενώ την ίδια ώρα ερευνάται το ενδεχόμενο σκευωρίας με τη Ρωσία.

«Θα μπορούσαμε με σιγουριά να πούμε ότι το πολιτικό ρίσκο που παίρνει ο Πούτιν είναι χαμηλότερο από αυτό του Τραμπ», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή κοντά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Κρεμλίνο: παρόμοιες οι κοσμοθεωρίες Πούτιν - Τραμπ

Η Μόσχα ελπίζει ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιτρέψει στα δύο μέρη να κάνουν ένα βήμα για να απομακρυνθούν από την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα από το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.

«Κάθε αρχηγός κράτους μπορεί να καταλάβει αυτή την αρχή, διότι κάθε αρχηγός κράτους στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, και ως προς αυτό ο πρόεδρός μας είναι πολύ πραγματιστής, ανοιχτός και συνεπής: πάντα λέει ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ρωσικού λαού είναι το σημαντικότερο για αυτόν, και άρα σέβεται το γεγονός ότι η κοσμοθεώρησή του είναι παρόμοια με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

 

«Κάτι ακόμη είναι το ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι βιώσιμη μόνο εάν συνδυάζεται με ένα άλλο αξίωμα: η προσέγγιση αυτή πρέπει να βασίζεται στη δέσμευση της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα καθεμιάς πλευράς». Αυτός ο συνδυασμός «μπορεί να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας», κατά τον ίδιο.

Ακόμη, ο Πεσκόφ είπε ότι η συζήτηση των δύο ηγετών, ειδικά για τη Συρία, μάλλον θα είναι δύσκολη, με δεδομένη τη θέση του Τραμπ για το Ιράν.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ΗΠΑ για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2—που θα καταλήγει στη Γερμανία— ο Πεσκόφ έκρινε ότι πρόκειται για ένα κατάφωρο παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ακόμη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο RT ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του NATO θα έθετε τη Μόσχα σε συναγερμό.