X

Ερντογάν: Δεν ξεχνάμε τις χώρες που έδωσαν καταφύγιο στους πραξικοπηματίες

Έμμεσες βολές του Τούρκου Προέδρου προς την Ελλάδα για τους 8 στρατιωτικούς, από την εκδήλωση για την επέτειο απόπειρας του πραξικοπήματος.

Ant1news

Βολές κατά των χωρών στις οποίες έχουν διαφύγει γκιουλενιστές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Ελλάδα και άλλες χώρες, εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος στο διάγγελμα που απηύθυνε στη γέφυρα του Βοσπόρου με αφορμή τη 2η επέτειο της απόπειρας κατάλυσης του πολιτεύματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ειδικά στις 15 Ιουλίου, φάνηκαν ποιες χώρες ήταν φίλες για τις μαύρες χώρες και ποιες ήταν φίλες μόνο για τις καλές μέρες. Ως έθνος έχουμε βαθιά μνήμη. Όσα ζήσαμε, έστω κι αν τα αναφέρουμε μία στις δύο, δεν τα ξεχνάμε, ούτε θα αφήσουμε να ξεχαστούν.

Εδώ είναι πολύ σημαντικό αυτό. Από τη μνήμη μας δεν θα σβηστούν ποτέ αυτοί που χωρίς αρχές αγκάλιασαν τους πραξικοπηματίες που διέφυγαν από τη χώρα μας. Το λέω ξεκάθαρα: γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος, πού και πώς συμπεριφέρθηκε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος με ποιον συναλλάχθηκε».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων πρωταγωνίστησαν στο πραξικόπημα και διέφυγαν, έχουν ήδη μεταφερθεί από τις χώρες που είχαν διαφύγει και παραδόθηκαν πίσω στην Τουρκία για να δικαστούν.

 

Πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι μέχρι σήμερα πάνω από 100 γκιουλενιστές έχουν συλληφθεί σε χώρες του εξωτερικού και έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία για να δικαστούν. «Ειδικά σε χώρες της Ευρώπης εδώ και δύο χρόνια δίνουμε αγώνα. Δυστυχώς δεν είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στον ενορχηστρωτή –κατά την επίσημη γραμμή της Άγκυρας- του πραξικοπήματος, στο Φετουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας ότι έκοψε «τα πλοκάμια του χταποδιού που ανέθρεψε» και ότι σε μεγάλο βαθμό έχει γονατίσει την οργάνωση Γκιουλέν.

Βασικό μήνυμα του Τούρκου προέδρου χθες ήταν «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την 15η Ιουλίου και δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί».

Απαντώντας στους πολίτες που φώναζαν υπέρ της θανατικής ποινής, δεν την απέκλεισε και είπε ότι ‘θα συζητηθεί’.