X

Η αμήχανη χειραψία Τραμπ – Πούτιν και η ατζέντα των επαφών (εικόνες)

Σε “παγωμένο” κλίμα, αν και με ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, ξεκίνησε η συνάντηση στο Ελσίνκι. τι έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ant1news

Με την ένταση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και μία χειραψία που διήρκεσε περί τα τρία δευτερόλεπτα, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξαν της αυλαία της Συνάντησης Κορυφής στο Ελσίνκι. 

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του συνέχισαν τις φιλοφρονήσεις που από καιρό ανταλλάσσουν. Η αφορμή αυτή τη φορά ήταν αρκετά εύκολη. Αφού συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη διοργάνωση του Μουντιάλ, ο Τραμπ έδωσε μία γεύση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

«Έχουμε πολλά ωραία να συζητήσουμε, εμπόριο, πυραύλους, Κίνα», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν σημειώσει πρόοδο εδώ και πολλά χρόνια.

 

«Είναι καλό πράγμα να κάνουμε πρόοδο. Ο κόσμος θέλει να μας δει να τα πηγαίνουμε καλά. Διαθέτουμε το 90% των πυρηνικών και αυτό δεν είναι καλό», πρόσθεσε με νόημα ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει την καθυστέρηση του Ρώσου ομολόγου του, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές υπήρξε μάλλον εσκεμμένη για να στρέψει το κέντρο του ενδιαφέροντος προς το μέρος του. Ο Πούτιν προσγειώθηκε στο Ελσίνκι με περίπου μία ώρα καθυστέρηση.

Παρά τις πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να πιέσει τον Πούτιν και στο ζήτημα της φερόμενης ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές το 2016, ο Τραμπ δεν ανέφερε τίποτα σχετικά. Δεν είπε επίσης τίποτα για Συρία, ΝΑΤΟ, Ουκρανία.

Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε μετα απο περίπου μιάμιση ώρα, όπως μετέδωσε το ρωρικό πρακτορείο ειδήσεων Interfa, ενώ σε tweet του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει ότι η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν "μια καλή αρχή".

Διαβάστε ακόμη: οι βλέψεις Πούτιν και Τραμπ για την συνάντηση στο Ελσίνκι