X

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ για τις συμβάσεις της ΕΑΒ

Για παραποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας της ΕΑΒ κατηγορήθηκε το υπουργείο Οικονομικών. Η απάντηση και η επίθεση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ant1news

Απάντηση σε όσα καταγγέλθηκαν από τη ΓΣΕΕ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και το Σωματείο των Εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας(ΕΑΒ) δίνει το υπουργείο Οικονομικών, για παραποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας της «Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε.».

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι, το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να ελέγχει τη νομιμότητα ρυθμίσεων που αντιβαίνουν το νόμο, ενώ τονίζεται ότι « το υπουργείο Οικονομικών πάντα βλέπει με συμπάθεια τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να διαθέσει χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε παροχές που δεν είναι σύννομες».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων αναφορικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας της εταιρείας «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.» (Ε.Α.Β.), το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει τα εξής:

-Η Ε.Α.Β. αποτελεί φορέα γενικής κυβέρνησης, υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και υπόκειται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, όπως και αντίστοιχοι φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

-Στο πλαίσιο αυτό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται μεταξύ της Ε.Α.Β. και του σωματείου εργαζομένων (Σ.Ε.Ε.Α.Β.) τελούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών – όπως άλλωστε αναφέρεται ρητά και γίνεται ανεπιφύλακτα αποδεκτό στην επίμαχη συλλογική σύμβαση – το οποίο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε σχετικό έλεγχο νομιμότητας ως προς ρυθμίσεις που αντιβαίνουν στο νόμο.

-Ζητήματα μισθολογικού χαρακτήρα ρυθμίζονται αποκλειστικά από την κείμενη νομοθεσία και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης εργασίας. Παράλληλα, η πρόβλεψη μη μισθολογικών παροχών, όπως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που περιελάμβανε η συγκεκριμένη σύμβαση, πρέπει να είναι συμβατή με την κείμενη νομοθεσία και, σε κάθε περίπτωση, τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

-Η παρά το νόμο εγκαθίδρυση παροχών και διαφύλαξη προνομίων για μία μερίδα εργαζομένων αντιβαίνει στις αρχές της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Οικονομικών πάντα βλέπει με συμπάθεια τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να διαθέσει χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε παροχές που δεν είναι σύννομες, ιδίως δε όταν αυτές αφορούν τους ίδιους τους εποπτευόμενους φορείς του.

ΚΙΝΑΛ: πλαστογράφησαν και τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σε ανακοίνωση από τον Τομέα Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου διακηρύσσει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, όχι μόνο πλαστογραφούν όσες νέες υπογράφονται, αλλά καταργούν και όλες τις προηγούμενες ΣΣΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχειρησιακή Σύμβαση της ΕΑΒ η οποία εστάλη για συνυπογραφή στο υπουργείο Οικονομικών (αντί της απλής ενημέρωσης των αρμόδιων υπουργών που ίσχυε παλαιότερα). Και οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έπιασαν και την «διόρθωσαν» ιδιοχείρως. Ουσιαστικά πλαστογράφησαν το αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων και της διοίκηση της εταιρείας. Αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό. Προχώρησαν στην κατάργηση του ακροτελεύτιου άρθρου που προέβλεπε την διατήρηση σε ισχύ όλων των προηγούμενων συμβάσεων (συρροή), οι οποίες αναφέρονται ακόμη και στα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που ανατρέχουν δεκαετίες πίσω.

Η πλαστογραφία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η κατάργηση όλων των όρων εργασίας που ισχύουν διαχρονικά δείχνει το πώς βλέπει η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου τα εργασιακά δικαιώματα, πώς αντιμετωπίζει την ελεύθερη βούληση των εκπροσώπων των εργαζομένων και τι περιεχόμενο επιθυμεί να δώσε στον θεσμό των (δήθεν) ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που εξαγγέλλει…

Η νομοθετική πρόβλεψη ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με κρατική παρέμβαση και με… διατίμηση της εργατικής δύναμης μέσω υπουργικής απόφασης, αυταρχικά τώρα επεκτείνεται σε όλες τις Συμβάσεις και αμοιβές.

Το Κίνημα Αλλαγής σε κάθε περίπτωση καταγγέλλει για θεσμική εκτροπή το υπουργείο Οικονομικών και επισημαίνει την, δικαστικών διαστάσεων, πλαστογράφηση της υπογραφής των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ της ελεύθερης έκφρασης των εργαζομένων, της διαμόρφωσης των όρων εργασίας και αμοιβής μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις, την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού (για νέους έως 25 ετών) και την επαναφορά της αρμοδιότητας για την διαμόρφωση των κατωτάτων αμοιβών στους κοινωνικούς εταίρους.

Η έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει ποτέ όσο τα εργασιακά δικαιώματα παραμένουν τσακισμένα».