X

Πύρινος εφιάλτης στην Κινέτα (εικόνες)

Κάηκαν σπίτια στην Κινέτα. Εκκενώθηκαν οικισμοί. "Κλειστή" η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου. Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων στον ΑΝΤ1.

Ant1news

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήρε η πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα το μεσημέρι στη θέση Αέρας, στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα, η οποία πλέον βρίσκεται σε ύφεση. Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες ήταν αντιμέτωποι με ακόμα ένα πύρινο μέτωπο στην Ανατολική Αττική. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή ενός υπόπτου για την πρόκληση πυρκαγιάς στην Κινέτα, όπου η φωτιά ξεκίνησε από δασική έκταση, καίγοντας πευκοδάσος, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή οι φλόγες έφθασαν στην κατοικημένη περιοχή Μαρούλα βόρεια της Κινέτας, στον οικισμό Γαλήνη και στο Πανόραμα, όπου περιουσίες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρακινούσαν τον κόσμο να εκκενώσει τις τρεις περιοχές. Δύο ηλικιωμένοι, μάλιστα, που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, απομακρύνθηκαν από την οικία τους με τη βοήθεια Πυροσβεστών. Άλλωστε, ο οικισμός Γαλήνη και οι περιοχές Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 εκκενώθηκαν πλήρως μετά από εντολή του Δημάρχου.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε δηλώσεις στον ΑΝΤ1 άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά, μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού.

 

Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη για ώρες ενώ έφτασε μέχρι και το παραλιακό μέτωπο, με αποτέλεσμα οι Αρχές να εκκενώσουν και ένα ξενοδοχείο στην Κινέτα. Παράλληλα, πύρινα μέτωπα, μικρότερης έκτασης, υπάρχουν και στους Αγίους Θεοδώρους καθώς και σε γύρω περιοχές.

 

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ο Γιάννης Καπάκης, ενώ τόνισε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχη ήταν «ακραίας πυρκαγιάς».

Την δραματική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή εξαιτίας της πυρκαγιάς περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οποίος είπε ότι έχουν καεί αρκετά σπίτια.

Ο Πρώην Δήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Μαρινάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι τετραμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το σπίτι της στον οικισμό Γαλήνη και όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Όπως είπε ο ίδιος κάηκαν σπίτια στους οικισμούς Γαλήνη και Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2.

 

Κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων παραμένει τόσο η νέα, όσο και η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως και το 57ο χλμ. Ωστόσο, αργά το βράδυ άνοιξε σε ένα σημείο η νέα Εθνική Οδός από το ύψος της Κινέτας με προορισμό την Αθήνα

 

Λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας σε παλαιά και νέα Εθνική Οδό σχηματίστηκε μποτιλιάρισμα, προς τα Μέγαρα. Η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη που καπνοί εισήλθαν στις σήραγγες, ενώ ένα όχημα, σύμφωνα με το korinthostv.gr, τυλίχθηκε στις φλόγες. 

  

Επίσης, με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς διακόπηκαν στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στον ΑΝΤ1  κατοίκων που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται:

Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας σημειώθηκαν και δακοπές ρεύματος εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Ωστόσο η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί ήταν αδύνατη λόγω της φωτιάς.

 

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες είχε η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης.

 

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι".

 

Στην περιοχή επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα, τα οποία σταμάτησαν με την δύση του ηλίου. Στο σημείο, ωστόσο, παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν και πάλι οι ρίψεις νερού από αέρος, προκειμένου να σβήσουν οι οποιες εστίες φωτιάς παραμένουν ενεργές.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το έργο των πυροσβεστών συνέδραμα:

  • οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 Α/Φ c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,
  •  η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
  •  ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
  •  ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,
  • ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

 

Στην περιοχή έπνεαν πολύ ισχυροί Δυτικοί-Βορειοδυτικοί άνεμοι με ριπές έντασης 7 Bf.

Οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση Μερικής Επιφυλακής.

 

Την άμεση κινητοποίηση όλων των μέσων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας 

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο παραμένουν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, τον αρχηγό και τους υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετέβη σήμερα στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα. Αμέσως μετά την προσγείωσή του μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι εικόνες της σκοτεινής από τους καπνούς Αττικής έκαναν το γύρο του κόσμου, αφού ξένα δίκτυα αναμετέδιδαν εικόνες από την Ακρόπολη:

 

Σύννεφο καπνού κάλυψε ακόμα και τα Σπάτα:

 

Ίδια είναι η εικόνα και στον Πειραιά, όπου ένα γκρίζο πέπλο έκανε τη μέρα νύχτα:

 

Πύρινα μέτωπα σε Χανιά και Σκόπελο 

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, κοντά στον Άγιο Φανούριο καίγοντας ελαιόδεντρα και δασική έκταση.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα σε πευκοδάσος, βορειοανατολικά της Λευκίμης και βορειοδυτικά του Προβατώνα του δήμου Σουφλίου. Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να "περικυκλώσουν" το πύρινο μέτωπο.

Υπό έλεγχο τέθηκε ύστερα από ολονύχτιες προσπάθειες η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στη Σκόπελο και απείλησε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Από το πρωί επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που με συνεχείς ρίψεις νερού και σε συνδυασμό με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να την ελέγξουν.