X

Φρίκη στα αποκαΐδια της Αττικής

Στους 24 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών. Πάνω από 150 οι τραυματίες. Ένας βρέφος 6 μηνών το μικρότερο θύμα. Τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς.

Ant1news

Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε στην ανατολική Αττική και κατέκαψε τον Νέο Βουτζά, την Ραφήνα και το Μάτι, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές και στο μέτωπο της Κινέτας.

Στους 24 αυξήθηκε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από τις πυρκαγιές, ενώ ξεπερνούν τους 150 οι τραυματίες, από τους οποίους οι 11 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 16 παιδιά που φέρουν εγκαύματα και τραύματα.

Ένα βρέφος, μόλις έξι μηνών, αποτελεί το μικρότερο θύμα της πύρινης λαίλαπας που ξέσπασε στην ανατολική Αττική, αφήνοντας πίσω του εικόνες βιβλική καταστροφής. Οι φλόγες έφθασαν στην αυλή του σπιτιού της τραγικής οικογένειας, στο Μάτι, με αποτέλεσμα οι έντρομοι γονείς να το εγκαταλείψουν και να βρεθούν μαζί με το βρέφος στην παραλία.

Τα ξημερώματα ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε άλλωστε ότι οι επιβαβαιωμένοι νεκροί ξεπερνούν τους 20. "Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε", σημείωσε και τόνισε πως "μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί".

Στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας, πυροσβέστες εντόπισαν απανθρακωμένη μια ηλικιωμένη, μέσα στο σπίτι της, στον Νέο Βουτζά, σε μικρή απόσταση από το σημείο, όπου βρέθηκε άλλος ένας νεκρός, απανθρακωμένος, μέσα στον δρόμο. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε απανθρακωμένος ένας άνδρας, στην θέση του συνοδηγού, ενώ ένας τέταρτος νεκρός βρέθηκε μέσα σε σκάφος. Στην περιοχή άνθρωποι αναζητούν συγγενείς τους που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

 

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.

 

Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού. Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι σήμερα θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια".

 

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα. Μετά την ενημέρωση ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εικόνα ασύμμετρου φαινομένου. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Αττική, επεσήμανε πως «μας περιμένει μία δύσκολη νύχτα», ενώ γνωστοποίησε πως επιχειρούν πάνω από 600 πυροσβέστες με πάνω από 300 οχήματα. 

Από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα. Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.

 

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού. 72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων.

Μάλιστα όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

Τη βαθύτατη συμπάθειά της προς τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων των πυρκαγιών στην Αττική, εκφράζει με ανάρτησή της στο Twitter η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα μας. Η σκέψη μας, προσθέτει, είναι με την Πυροσβεστική και όλους εκείνους που συνεχίζουν να σώζουν ζωές.