X

Εθνική τραγωδία: εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων (βίντεο)

Ο ΑΝΤ1 και η Ρίτσα Μπιζόγλη στον τόπο της τραγωδίας. Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων. Αγωνιώδεις έρευνες στα αποκαΐδια.

Ant1news

Σβήνουν, όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι μετά την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. 

Οι έρευνες στα καμένα σπίτια συνεχίζονται πόρτα-πόρτα στα καμένα σπίτια, ενώ η αγωνία των κατοίκων που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κορυφώνεται.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, «παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδή, από σήμερα έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων».

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι νεκροί ανέρχονται στους 82, ωστόσο το μεσημέρι υπέκυψε ένας 73χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στη εντατική του ΚΑΤ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της τραγωδίας.

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν 11 από τους τραυματίες-εγκαυματίες από τις πυρκαγιές, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνολικά, αυτήν τη στιγμή, νοσηλεύονται 57 ενήλικες και 4 παιδιά.

Όπως είπε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, οι έρευνες στις πυρόπληκτες περιοχές συνεχίζονται, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι σε όσα σπίτια είναι κλειστά, εάν δεν τα ανοίξουν οι ιδιοκτήτες τους. 

 

Την χειρότερη δυνατή κατάληξη είχε η αναζήτηση του νιόπαντρου Ιρλανδού, ο οποίος αγνοείτο από την Δευτέρα, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και τις γύρω περιοχές. Ο Brian O’Callaghan-Westropp είχε έλθει στην Ελλάδα για τον μήνα του μέλιτος, με την σύζυγό του Zoe Holohan. Οι δυο τους χωρίστηκαν κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς με την γυναίκα να τραυματίζεται, να σώζεται και τελικά να νοηλεύεται. Ωστόσο, ο ίδιος βρέθηκε νεκρός, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

 

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές, ορισμένοι από τους οποίους ξέσπασαν αντικρίζοντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. 

Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε περιοχές που επλήγησαν από την φονική πυρκαγιά, άκουσε μία γυναίκα να του λέει «μας αφήσατε στο έλεος της πυρκαγιάς» και «κάηκε ο κόσμος τζάμπα».

«Επιτέλους κάποιος πρέπει να παραιτηθεί για την τραγωδία», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Alpha, μιλώντας για τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις στις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής.

Μέχρι την Μακρόνησο επεκτείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων

Επεκτείνονται οι έρευνες στη θάλασσα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Ένδεκα σκάφη του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο συμμετέχουν στην γιγαντιαία επιχείρηση, η οποία φθάνει μέχρι τη Μακρόνησο.

Διασώστες και δύτες μίλησαν στην κάμερα του ΑΝΤ1 για τα μακάβρια ευρήματα που έχουν εντοπίσει τις τελευταίες ώρες.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στα καμένα σπίτια, εκτίμησε ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Μαζί στις 7”, ο κ. Μπουρνούς επανέλαβε τους φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι τελικά τριψήφιος, ενώ χαρακτήρισε “θαύμα” το γεγονός ότι σώθηκαν 680 άνθρωποι.

Κατά τις αυτοψίες μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν το ήμισυ των κτηρίων που επλήγησαν από τη φωτιά είναι μη κατοικήσιμο.

Συγκλονίζει η μαρτυρία στον ΑΝΤ1 της Φλώρας Μπακοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, η οποία περιγράφει πώς προσπαθούσε μέσα στις φλόγες να εντοπίσει το παιδί και την αδελφή της στο Μάτι. Παράλληλα, καταγγέλλει την έλλειψη συντονισμού για την απομάκρυνση των κατοίκων.

Η Κατερίνα Χαμηλοθώρη, που αναζητά τον αδερφό της, Παναγιώτη, έκανε λόγο για «τεράστια ανοργανωσιά», καταγγέλλοντας πως οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν έχουν ενημέρωση από κανέναν.

«Δεν ξέρουμε αν οι άνθρωποί μας είναι μεταξύ των διασωληνωμένων», είπε ο Νίκος Σιαπκαράς, ο οποίος αγωνιά για την τύχη της κόρης του και ζητά να μάθει εάν είναι ζωντανή ή νεκρή.

Το “θρίλερ” με τα δίδυμα κορίτσια της οικογένειας Φιλιππόπουλου έχει προκαλέσει αίσθηση διεθνώς και η εφημερίδα Financial Times το προβάλλει σε ένα από τα βασικά άρθρα της.

Τον κώδωνα του κινδύνου για πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές έκρουσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Σοβαρότατες καταγγελίες έκανε η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργατίτα Καραβασίλη, η οποία αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί πιέσεις για να μπει το Μάτι στο σχέδιο πόλεως.

Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δείχνει το Μάτι Αττικής πριν και μετά τη φονική πυρκαγιά και αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στους δήμους Μαραθώνα, Μεγαρέων και Ραφήνας-Πικερμίου, συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ, ενέκρινε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.  Η εν λόγω χρηματοδότηση αποδίδεται ως εξής:

  • Δήμος Μαραθώνα: 700.000 ευρώ
  • Δήμος Μεγαρέων: 600.000 ευρώ
  • Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου: 700.000 ευρώ

Πέντε εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να διαθέσει για την ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών η Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Συμβούλιο της οποίας συνήλθε εκτάκτως μετά από πρόσκληση του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Την αμέριστη συμπαράστασή της, αλλά και την υπόσχεσή της ότι θα συνδράμει στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές εξέφρασε η Δούκισσα του Γιορκ, Σάρα Φέργκιουσον, σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στην Αθήνα.

 

Οι ιατροδικαστές, που διενεργούν την έρευνα, δήλωσαν συγκλονισμένοι, αφού όπως είπαν, παρά την πολυετή τους πείρα δεν έχουν έρθει ξανά αντιμέτωποι με τέτοιες εικόνες, τις οποίες κατάφεραν να παρομοιάσουν μόνο με εκείνες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του «HELIOS».

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, μάλιστα, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 τις συγκλονιστικές στιγμές με τους συγγενείς νεκρών και αγνοούμενων.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε οικείες και επαγγελματικούς χώρους στις περιοχές που επλήγησαν από τη φονική λαίλαπα, τόσο στην ανατολική, όσο και στη δυτική Αττική, με τα αποτελέσματα των ελέγχων να είναι αποκαρδιωτικά. Στο μεταξύ άρχισαν και τα κρούσματα πλιάτσικου, με τις Αρχές να συλλαμβάνουν τέσσερις επιτηδείους, ενώ ομάδα αγνώστων εκμεταλλευόμενη τη διάθεση προσφοράς του κόσμου, γυρνά στις πληγείσες περιοχής, αποσπώντας χρήματα από ανυποψίαστους, στους οποίους υποστηρίζει ότι κάνει έρανο.

 

Το κύμα συμπαράστασης τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό της χώρας, στο οποίο στάθηκε αρωγός ο ΑΝΤ1 από τις πρώτες κιόλας στιγμές, γιγαντώνεται και είχε ως αποτέλεσμα την έκκληση από μέρους της ΚΕΔΕ για τη διακοπή παροχής τροφίμων, νερών και ρουχισμού προς το Δήμο Ραφήνας –Πικερμίου, μέχρις ότου υπάρξει νέα λίστα με τα είδη που έχουν ανάγκη οι πληγέντες. Σύσκεψη με τους τοπικούς άρχοντες των πληγεισών περιοχών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανακούφιση. 

- Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πυροπαθών αποφάσισε η Κυβέρνηση

- Άνοιγμα Ειδικού Λογαριασμού στην ΤτΕ για τους πυρόπληκτους

- Μέτρα από τις τράπεζες για τους πυροπαθείς

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: είμαστε συγκλονισμένοι από το δράμα στην Αττική

- Επικοινωνία Ερντογάν με Παυλόπουλο για την εθνική τραγωδία

- ΔΕΔΔΗΕ: πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην ανατολική Αττική

- Έκκληση για εθελοντές από το ΚΕΕΛΠΝΟ

 

- Οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες της ανατολικής Αττικής από την Κύπρο

- The Hellenic Initiative: πρωτοβουλία για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων

- Μεσίστιες οι σημαίες στην Κομισιόν για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς (εικόνες)

- Φονικές πυρκαγιές: Στήριξη από τη Βουλή στα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους

- ΔΕΗ: διαγραφή οφειλών των πυρόπληκτων

- Το μήνυμα Αυστραλών πυροσβεστών προς τους Έλληνες συναδέλφους τους 

- “Τσουνάμι” ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από την Κύπρο για τους πυρόπληκτους στην Αττική 

- Στο πλευρό των πυρόπληκτων η Μπαρτσελόνα

- Στο πλευρό του ελληνικού λαού ο Ερυθρός Αστέρας

- Λιούις Χάμιλτον: Στέλνω τις προσευχές μου στην Ελλάδα

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή στον ΑΝΤ1 της δημοσιογράφου Χριστίνας Λαμπίρη καθώς και του συζύγου της Θανάση Αδαμόπουλου, για τις στιγμές που η πύρινη λαίλαπα "σάρωνε" τα πάντα. 


Η κοινή γνώμη κοιτά προς την ανατολική Αττική, με τον κόσμο να μην καταφέρνει να συνειδητοποιήσει την τραγωδία που διαδραματίστηκε στα παράλιά της.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και γνωστός σεφ, ο οποίος βρήκε φριχτό τέλος στο Μάτι, μαζί με τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά. Ο ίδιος μάλιστα, είχε κάνει ανάρτηση στα social media λίγο προτού τους σκοτώσουν οι φονικές φλόγες.

Ο βράχος και το οικόπεδο στην Αργυρή Ακτή στο Μάτι έχουν χαρακτηρίσει την εθνική τραγωδία. Από τη μία η βουτιά θανάτου που έκανε 13χρονη, νομίζοντας ότι θα πέσει στη θάλασσα, η οποία ήταν μαθήτρια στο Αρσάκειο και ο πρόεδρός του, Γιώργος Μπαμπινιώτης συγκλόνισε με τη σχετική του ανάρτηση, από την άλλη είναι το σημείο όπου βρέθηκαν νεκροί και αγκαλιασμένοι οι 25 άνθρωποι. Από την άλλη, η ιστορία των 25 ανθρώπων που βρέθηκαν αγκαλιά και απανθρακωμένοι στο σημείο.

 

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που πέθαναν ο ένας δίπλα στον άλλον, επίσης συγκινεί, αφού η γυναίκα «έδιωξε» τα εγγόνια της, όμως κάθισε στο πλευρό του άνδρα του που δεν μπορούσε λόγω κινητικών προβλημάτων να φύγει.

Δεν είχε όμως την ίδια τύχη και μία Ιρλανδή τραυματίας, που χωρίστηκε με τον άνδρα της κατά την προσπάθεια διαφυγής τους από το Μάτι. Η γυναίκα, που έκανε το ταξίδι του μέλιτος με τον σύζυγό της, νοσηλεύεται με εγκαύματα, ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται μεταξύ των αγνοουμένων.