X

Ταυτοποίηση μέσω DNA των θυμάτων της πυρκαγιάς (εικόνες)

Εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία. Μικρός ο αριθμός των σορών που έχει αναγνωριστεί.

Ant1news

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προσπάθεια ταυτοποίησης των σορών των δεκάδων νεκρών από την φονική πυρκαγιά της Δευτέρας στην ανατολική Αττική, καθώς στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να μπορεί να «μαρτυρήσει» την ταυτότητα των νεκρών.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί 10 θύματα, κυρίως χάρη σε κοσμήματα ή άλλα ιδιαίτερα γνωρίσματα (πχ. τατουάζ ή λάμες από ιατρικές επεμβάσεις που είχαν κάνει οι νεκροί).

Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα. Η διαδικασία προχωρά όσο πιο γρήγορα γίνεται, δεδομένου ότι πολλές σοροί είναι κατ΄ ουσίαν άμορφες μάζες και μόνο με την μέθοδο του DNA είναι εφικτό να γίνει αναγνώριση. Εκτιμάται ότι έως το Σάββατο ή την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο δύσκολο έργο συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ακόμη και οι έμπειροι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης των σορών, λυγίζουν, μιλώντας για πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Η Πυροσβεστική καλεί τους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Οι σοροί είναι 68, βρίσκονται στο Σχιστό και μεταφέρονται τμηματικά στο Νεκροτομείο. «Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τονίζουν οι ιατροδικαστές.