X

Εθνική τραγωδία: Θρήνος και απόγνωση στα αποκαΐδια

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα: πέθανε άλλη μια εγκαυματίας. Νεκρά τα δίδυμα κορίτσια κι ο 13χρονος Δημήτρης. Αγωνία για τους αγνοούμενους. Συνεχίζονται οι έρευνες.

Ant1news

Μέρα με την μέρα μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων από τον πύρινο όλεθρο στην Αττική, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει στους 88, καθώς μια γυναίκα που νοσηλευόταν στο ΚΑΤ έχασε την μάχη για την ζωή, την ώρα που είναι δεκάδες οι αγνοούμενοι με τους συγγενείς τους να ζουν τον δικό τους «Γολγοθά». 

Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από τη στιγμή της φονικής πυρκαγιάς, όταν δεκάδες άνθρωποι βούτηξαν στην θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Μία από τις γυναίκες που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη δημοσίευσε τις εικόνες αυτές στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, προτρέποντας τους χρήστες να τις κοινοποιήσουν, με στόχο να βοηθήσει τους συγγενείς των αγνοουμένων που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Ζήσαμε την κόλαση και τον θάνατο. Παρακαλώ αναδημοσιεύσετε τις φωτογραφίες μήπως βοηθήσουμε ανθρώπους να βρουν τους δικούς τους. Σχόλια και like δεν χρειάζονται», γράφει η Έλια Κάλλια.

Εν τω μεταξύ, τραγικός ήταν επίλογος στην αναζήτηση των δίδυμων κοριτσιών που αναζητούσαν οι γονείς τους από την Δευτέρα που ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι. Τα δυο 9χρονα κοριτσάκια Σοφία και Βασιλική Φιλιπποπούλου βρέθηκαν νεκρά, αγκαλιά με τον παππού και την γιαγιά τους και την Παρασκευή ταυτοποιήθηκαν οι σοροί τους.

Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση και για τον 13χρονο Δημήτρη Αλεξόπουλο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το απόγευμα της Δευτέρας στο Μάτι, όπου βρισκόταν με τον θείο του, τον παππού και την γιαγιά του. Η μητέρα του ενημέρωσε το "Χαμόγελο του Παιδιού" ότι ο γιος της ταυτοποιήθηκε ως νεκρός ανάμεσα στα δεκάδες θύματα.

Στη λίστα των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς περιλαμβάνεται, πλέον, το όνομα της Ελένης Σαρίεβα. Το απόγευμα του Σαββάτου ταυτοποιήθηκε η σορός της από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήταν ανάμεσα στα 25 απανθρακωμένα πτώματα που βρέθηκαν στο οικόπεδο της φρίκης, στο Μάτι.

Έσβησαν οι ελπίδες και για την οικογένεια Σιαπκαρά, καθώς ενημερώθηκε από τις Αρχές ότι ταυτοποιήθηκε η σορός της 35χρονης Πόπης. Σε αντίθεση με τον σύζυγο και τον τρίχρονο γιο τους, η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα που έκανε στάχτη το Μάτι Αττικής.

Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής ταυτοποιήθηκαν στο νεκροτομείο Αθήνας οι σοροί του 54χρονου Γρηγόρη Φύτρου και του 11χρονου γιου του Ανδρέα. Ο Γρηγόρης Φύτρος βρέθηκε απανθρακωμένος αγκαλιά με τον μικρό Ανδρέα.

 

Χθες ταυτοποιήθηκε και η σορός του συζύγου της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη από τον αδελφό του γνωστού αθλητή. Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε κοντά στο οικόπεδο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι 26, ενώ η ηθοποιός παραμένει στην λίστα των αγνοουμένων της τραγωδίας.

Μετά την τραγική είδηση, συγκίνηση προκαλεί το "αντίο" της κόρης του Αλίκης με μια ανάρτηση στο Facebook, ενώ στην Επίδαυρο  ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αφιέρωσε την παράσταση "Θεσμοφοριάζουσες" στην Χρύσα Σπηλιώτη, που παραμένει αγνοουμένη, αλλά και στα υπόλοιπα θύματα της τραγωδίας.

«Στερεύουν» οι ελπίδες...

Η απελπισία έχει κατακλύσει τα συγγενικά πρόσωπα των δεκάδων αγνοουμένων, την ίδια στιγμή που γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ταυτοποίηση των νεκρών. Οι ιατροδικαστές που διενεργούν νεκροψίες-νεκροτομές στα θύματα λυγίζουν όταν περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που καλούνται να ζήσουν. 

 

Στο νεκροτομείο στου Γουδή συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων σπεύδουν να δώσουν δείγμα DNA. Ο ανιψιός της 55χρονης Ελένης Σαρίεβα αγωνιά για την τύχη της. Ελπίζει να βρεθεί ένα ίχνος ζωής, για να λάβει τέλος το μαρτύριο της οικογένειας. 

Και οι τραγικές ιστορίες μέσα από τα αποκαΐδια της φωτιάς στο Μάτι δεν έχουν τέλος! Όπως η περίπτωση του πατέρα του 6μηνών βρέφους που ήταν το πρώτο και νεότερο επιβεβαιωμένο θύμα της πύρινης λαίλαπας: είναι πυροσβέστης που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης και συγγενής της οικογένειας Φύτρου που ξεκληρίστηκε.

 

Συνεχίζονται οι έρευνες

Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.

Παράλληλα, υποθαλάσσιες έρευνες για εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων ατόμων στη θάλασσα, μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Aνατολική Αττική, εκτελεί ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα το Λιμενικό Σώμα, η συγκεκριμένη ομάδα που έχει τη δυνατότητα να καταδυθεί στα 120 μέτρα, με τη χρήση συσκευών ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος (Συσκευές Rebreather), αξιοποιεί τελευταίας τεχνολογίας scooter για την κάλυψη μεγαλύτερης επιφάνειας ανά κατάδυση, ειδικά συστήματα εντοπισμού αγνοουμένων και εξειδικευμένες τακτικές σάρωσης, μεγάλης έκτασης του βυθού.

Ενδεικτικό είναι το συγκλονιστικό βίντεο με την επιχείρηση διάσωσης από άκατο της Φρεγάτας “Έλλη” του Πολεμικού Ναυτικού, ενός Δανού, ο οποίος βρέθηκε να κολυμπά στα ανοιχτά της Ραφήνας και τελικά σώθηκε.

Την ίδια, συνεχίζονται εντατικά οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές, ενώ έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και στα σχολεία που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές. 

"Μπαλάκι" οι ευθύνες...

«Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής στο Μάτι», δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μια μέρα μετά την ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την τραγωδία στο Μάτι από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να βρούμε λάθη, αλλά οι πυροσβέστες έδειξαν αυτοθυσία», συμπλήρωσε, ενώ παραδέχθηκε ότι ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο Μάτι είχε προτείνει να γίνει εκκένωση.  Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η δήλωση του Υπουργου ότι ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και την άναρχη δόμηση». 

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση πολλών ημερών ήρθαν οι πρώτες παραιτήσεις στον Δήμο Μαραθώνα, για τις φονικές φωτιές. Μετά το ξέσπασμα και την παραίτηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού και Παιδείας Δήμητρας Λαμπαρούτην παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Έργων ανακοίνωσε και ο Βασίλης Τσουπράς.