X

Συνεχίζεται η ταυτοποίηση των νεκρών - Νέα στοιχεία από την Πυροσβεστική

Ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Βρέθηκε νέα σορός.

Ant1news

Μέσα σε κλίμα οδύνης οδηγούνται στην τελευταία τους κατοικία τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική. Νέες συγκλονιστικές εικόνες από τις προσπάθειες διάσωσης στις πληγείσες περιοχές έρχονται διαρκώς στο φως, ενώ εννέα ημέρες μετά την τραγωδία, άλλη μια σορός με εγκαύματα εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Γλυφάδας.

Έξι νέες ταυτοποιήσεις απανθρακωμένων σορών, που είχαν περισυλεγεί απο την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, ολοκληρώθηκαν σήμερα, απο την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των απανθρακωμένων που έχουν ταυτοποιηθεί απο την έρευνα γενετικού υλικού, είναι 76, σύμφωνα με νέα ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μαζί με τους τέσσερις τραυματίες που άφησαν την τελευταία τους πνοή, ο συνολικός αριθμός των αναγνωρισμένων νεκρών απο την τραγωδία ανέρχεται πλέον στους 80, ενώ συνεχίζεται το μακάβριο έργο της ταυτοποίησης και των υπολοίπων σορών, που έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Μετά τις νέες ταυτοποιήσεις οι αγνοούμενοι, πλέον, υπολογιζόμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, ανέρχονται σε οκτώ άτομα.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στον Περισσό, απέναντι από το σπίτι τους, εκεί που όλα τα μέλη της οικογένειας βαφτίστηκαν και παντρεύτηκαν, ο Μάρκος Κατσουλάκης, η σύζυγός του Κάτια Αβραμίδου, ο πρωτότοκος γιος του Πάρης Κατσουλάκης και η πεθερά του Λίτσα Αβραμίδου κηδεύτηκαν το μεσημέρι. Τραγική φιγούρα ο δεύτερος γιος της οικογένειας που αποχαιρέτησε τους ανθρώπους του. Φίλοι και Κρητικοί με παραδοσιακές πένθιμες ενδυμασίες ήταν μαζί τους.

Εξάλλου, ο πατέρας Δωρόθεος, που θα βάφτιζε το έξι μηνών αγοράκι που πέθανε στο Μάτι, ενημερώθηκε με λυγμούς από τον πυροσβέστη πατέρα του βρέφους, που έχει τη γυναίκα του στο νοσοκομείο, ότι αντί για βάπτιση θα γίνει αύριο κηδεία…

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η αδερφή του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη. Σε ανάρτησή της στο Facebook ανακοίνωσε ότι ο νέος με το πλατύ χαμόγελο ταυτοποιήθηκε ως νεκρός. Η οικογένειά του τον αναζητούσε από το βράδυ της Δευτέρας. Είχαν βρει το αυτοκίνητο. Οι ελπίδες τους όμως εξανεμίστηκαν το μεσημέρι.

Παράλληλα, ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης γύρω από την ενημέρωση του πρωθυπουργού, για τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι, ενώ αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη που επιχείρησε να δικαιολογήσει τον Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενος το νεαρό της ηλικίας του.

Πάντως, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, να ερευνηθεί εάν είχαν τηρηθεί τα όσα νομοθετικά προβλέπονται για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και τις ακτές.

Προσωπικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, καταλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε τις παραιτήσεις των αρμόδιων υπουργών και της Ρένας Δούρου, μιλώντας για προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας.

"Πυρά" στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει από την πλευρά της η κυβέρνηση, με αφορμή τα όσα ο ίδιος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Σε μία συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του, επιχείρησε για άλλη μία φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας» αναφέρει, χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Συνεχίζεται όμως και το πίνγκ πόνγκ των ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Ο Δήμαρχος Ραφήνας καταγγέλλει ακόμα και πλαστογράφηση εγγράφων, για να μην αποκαλυφθούν όπως λέει, οι ένοχοι. Πυροσβεστική, Περιφέρεια και Δήμοι αποτινάσσουν την ευθύνη από επάνω τους, ενώ φαίνεται πως επιχείρησαν να συντονιστούν μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Κι όλα αυτά, ενώ έγγραφα που υποδεικνύουν ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε «ασφαλή πληροφορία» για την ανάσυρση σορών θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική στις 19:08 δημοσιεύονται από τον Ελεύθερο Τύπο. Όπως φαίνεται στο σήμα που δόθηκε από τα πληρώματα έντεκα σκαφών του Λιμενικού, από το ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού, τη συγκεκριμένη ώρα  «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».