X

Θρήνος και ερωτηματικά για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς

85 οι ταυτοποιημένοι νεκροί. Μάχη για τις ευθύνες πάνω από τις στάχτες.  Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων.

Ant1news

Μέσα σε κλίμα οδύνης οδηγούνται στην τελευταία τους κατοικία, τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς, στην Ανατολική Αττική.

Η τελευταία πράξη του δράματος θα γραφτεί σήμερα για το 6 μηνών βρέφος που ''χάθηκε'' στη φωτιά, καθώς η οικογένεια του θα πει το τελευταίο αντίο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το βρέφος θα βαπτιζόταν από τον πατήρ Δωρόθεο, αλλά αντί για βάπτιση ο ίδιος καλείται να τελέσει την κηδεία του, όπως του ζήτησε ο πυροσβέστης πατέρας που την ώρα του θανάτου του άτυχου παιδιού επιχειρούσε στα πύρινα μέτωπα της ανατολικής Αττικής.

Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της οικογένειας του σεφ Παναγιώτη Κοκκινίδη ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στο Μάτι. Ο Πάνος Κοκκινίδης εγκλωβίστηκε και έχασε τη ζωή του στο οικόπεδο του τρόμου μαζί με τη γυναίκα του Άννυ, τα δύο ανήλικα παιδιά του, την μητέρα του αλλά και άλλους 21 ανθρώπους.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στον Περισσό, απέναντι από το σπίτι τους, εκεί που όλα τα μέλη της οικογένειας βαφτίστηκαν και παντρεύτηκαν, ο Μάρκος Κατσουλάκης, η σύζυγός του Κάτια Αβραμίδου, ο πρωτότοκος γιος του Πάρης Κατσουλάκης και η πεθερά του Λίτσα Αβραμίδου κηδεύτηκαν το μεσημέρι. Τραγική φιγούρα ο δεύτερος γιος της οικογένειας που αποχαιρέτησε τους ανθρώπους του. Φίλοι και Κρητικοί με παραδοσιακές πένθιμες ενδυμασίες ήταν μαζί τους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81.

Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από  οικεία του πρόσωπα.

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

Παράλληλα, ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης γύρω από την ενημέρωση του πρωθυπουργού, για τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι.

Σε παραδοχή ότι θα ήταν προκλητικό να λέει κανείς ότι έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Μαζί στις 7», ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι τη συγγνώμη, για τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, έχει αναλάβει όλη η κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Λύρειο Ίδρυμα, στην περιοχή του Νέου Βουτζά, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγές, με σκοπό να συμβάλει στη σύντομη επαναλειτουργία του.

Την αεροπορική βάση Ελευσίνας (112 Πτέρυγα Μάχης), όπου βρίσκεται η βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair (Καναντέρ) επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. ο οποίος και ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του προσωπικού για τον αγώνα που δίνουν.

Εξάλλου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη μήνυση από συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου που έπληξε την Ανατολική Αττική.

Ειδικότερα, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνος, των αρμόδιων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμόδιων και υπεύθυνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.

Παράλληλα, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη θέσπιση οικονομικών ενισχύσεων για τους πυρόπληκτους της Αττικής. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, 600 ευρώ ενίσχυση στους πυρόπληκτους και επιπλέον 600 ευρώ σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία, ενίσχυση 5.900 ευρώ για επισκευαστικές εργασίες, ενίσχυση 4.400 ευρώ σε περίπτωση πρόκλησης μόνιμης σωματικής βλάβης λόγω τραυματισμού.

Συνεχίζεται όμως και το πίνγκ πόνγκ των ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Ο Δήμαρχος Ραφήνας επιμένει στην πλαστογράφηση εγγράφων, για να μην αποκαλυφθούν όπως λέει, οι ένοχοι. Πυροσβεστική, Περιφέρεια και Δήμοι αποτινάσσουν την ευθύνη από επάνω τους, ενώ φαίνεται πως επιχείρησαν να συντονιστούν μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Τέλος, με ένα βίντεο αποτυπώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τη μετεωρολογική κατάσταση που επικρατούσε την 23η Ιουλίου, την ημέρα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά και σάρωσε τις περιοχές στην Ανατολική Αττική (Νέος Βουτζάς- Μάτι).