X

“Πράσινο φως” από τη Μπούντεσταγκ για την δόση των 15 δις

Η γερμανική βουλή, σε έκτακτη συνεδρίαση της, ξεμπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης των 15 δις, που είχε «παγώσει» προσωρινά, για το ΦΠΑ στα νησιά.

Ant1news

Τις αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος ενέκρινε το μεσημέρι της Τετάρτης, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου σε έκτακτη συνεδρίασή της.

Με αυτή την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να δώσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Όπως ανέφερε προ της ψηφοφορίας ο γερμανικός Τύπος, δεν αναμένονταν εκπλήξεις και το «πράσινο φως» εθεωρείτο λίγο – πολύ δεδομένο.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο κατέστη αναγκαίο να συγκληθεί η Επιτροπή Προϋπολογισμού σε ειδική συνεδρίαση ήταν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παραταθεί το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, είχε παγώσει την εκταμίευση από τον ESM ζητώντας να ανακοινωθούν αντίμετρα από την κυβέρνηση για τον ΦΠΑ. H κίνηση αυτή -για ένα αμελητέο ποσό- είχε ερμηνευθεί ως ένα σαφές μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα πως δεν πρόκειται να δεχθεί την όποια παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα.