X

Ιατρική σχολή παραποιούσε βαθμούς για να μην έχει πολλές φοιτήτριες!

Πως μια δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την απίστευτη τακτική και η αδιανόητη δικαιολογία των ιθυνόντων της σχολής.

Ant1news

Επί χρόνια παραποιούσε τους βαθμούς στις εισαγωγικές εξετάσεις των γυναικών υποψηφίων προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των φοιτητριών και να ενισχύει τον αριθμό των ανδρών γιατρών, μια Ιατρική σχολή στο Τόκιο.

Η σοκαριστική αποκάλυψη που σχεδόν καταρρίπτει την ισότητα των δύο φίλων εντός του πανεπιστημίου έγινε γνωστή μέσα από μία υπόθεση, η οποία αφορούσε κατηγορία μεροληψίας από το πανεπιστήμιο αυτό, απέναντι στο γιο ενός ισχυρού στελέχους του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα.

Εκπρόσωπος της σχολής δήλωσε «Μετά τη δημοσίευση του άρθρου αυτού ζητήσαμε από μια ομάδα δικηγόρων να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, η Ιατρική Σχολή του Τόκιο άρχισε να μειώνει τους βαθμούς στις εισαγωγικές εξετάσεις των γυναικών υποψηφίων από το 2011, αφού την προηγούμενη χρονιά είχε παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των φοιτητριών. Το 2010 περίπου το 40% των φοιτητών στη σχολή ήταν γυναίκες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2009.

Από τότε η σχολή προσπαθούσε να διατηρήσει το ποσοστό των γυναικών στο 30%.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση της σχολής η πηγή, αποκάλυψε στην εφημερίδα το λόγο για τον οποίο χρησιμοποίησε τη τακτική αυτή. Λέγοντας συγκεκριμένα «Οι γυναίκες συχνά σταματούν να ασκούν την ιατρική μόλις παντρευτούν ή αποκτήσουν παιδιά». Μάλιστα πρόσθεσε ότι υπήρχε ομοφωνία στο ότι οι άνδρες στηρίζουν περισσότερο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης της σχολής.

Στο μεταξύ οργισμένη ήταν η αντίδραση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να ζητούν να ληφθούν περισσότερα μέτρα για να διασφαλιστεί η ισότητα των δύο φύλων και άλλους να καταγγέλλουν ότι αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και αλλού.

«Νιώθω σα να έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου», έγραψε ένας χρήστης.

«Λένε στις γυναίκες να κάνουν παιδιά. Αν δεν κάνουν, τις χαρακτηρίζουν “στείρες”, όμως από την άλλη και μόνο το ενδεχόμενο να γεννήσουν χρησιμοποιείται για να μειωθούν οι βαθμοί τους. Τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα;», διερωτήθηκε ένας άλλος.