X

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ύδρα

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε το Δήμο Ύδρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω μπλακ άουτ. Γεννήτριες μεταφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ. Προβλήματα και με το νερό.

Ant1news

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε το Δήμο Ύδρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκτεταμένη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εισηγήθηκε η περιφέρεια Αττικής χθες το βράδυ, καθώς για δεύτερο 24ωρο χιλιάδες σπίτια βρίσκονται χωρίς ρεύμα και νερό.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής όταν, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, προκλήθηκε μπλακ άουτ, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό με την υδροφόρα Στυμφαλία μετέφερε νερό στο νησί, καθώς η Ύδρα υδρεύεται μέσω αφαλάτωσης και κατά συνέπεια ο μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες φόρτωσης των Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) σε πλοίο το οποίο θα αποπλεύσει από τον Γαλατά και σε διάστημα περίπου δυο ωρών θα καταφθάσει στο νησί. Η σύνδεση γεννητριών με το Δίκτυο του νησιού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δύο ωρών από την ώρα άφιξης του πλοίου στην Ύδρα.

 

"Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες στη διαδικασία φόρτωσης με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο πλοίο πριν από λίγη ώρα, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης. Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η όχλησή τους" αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τη διακοπή, ενώ άγνωστος παραμείνει και ο χρόνος αποκατάστασης της βλάβης. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αναμένεται "φως" πριν από το μεσημέρι. Όπως είναι ευνόητο οι τουρίστες υφίστανται μια μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά τα πράγματα είναι δραματικά για τους επαγγελματίες που ανησυχούν για τα ευπαθή προϊόντα που έχουν στα ψυγεία τους.

 

Κανονικά διεξήχθησαν όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς την Ύδρα και σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκαν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, διευκρινίζει πάντως το υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή την προσωρινή διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί, όπου τα ταξιδιωτικά πρακτορεία εξέδωσαν με χειρόγραφο τρόπο τα εισιτήρια. Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι ο δήμαρχος της Ύδρας δεν ζήτησε έκτακτη δρομολόγηση πλοίων, ενώ το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, βρισκόταν διαρκώς σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού και στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι σε διαρκή επικοινωνία, με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη, με τον δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη και με τον λιμενάρχη Ύδρας αντιπλοίαρχο Μανδαλάκη Γεώργιο. Με εντολή του κ. Κουρουμπλή στην Ύδρα αναμένεται να καταπλεύσει το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης ''ΓΑΥΔΟΣ'', με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Ύδρας, καθώς και την περαιτέρω εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Για κακή εκτίμηση από τον ΔΕΔΔΗΕ έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί στις 7». Ο ίδιος τόνισε ότι ο Δήμος θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου και σημείωσε ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει εντοπιστεί το ακριβές σημείο της βλάβης και η έκτασή της.

ΝΔ: αδιανόητα όσα συνέβησαν στην Ύδρα

Ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων, κ.Κώστας Σκρέκας, και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, Βουλευτής Α’ Πειραιώς κ. Κώστας Κατσαφάδος, αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της χώρας,  κατέθεσαν Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αδιανόητο εν έτει 2018, στην κορύφωση της τουριστικής σαιζόν, ένα ολόκληρο νησί και μάλιστα δίπλα στην ηπειρωτική Ελλάδα να μένει χωρίς ρεύμα και νερό για περισσότερες από 24 ώρες. Όπως επίσης αδιανόητο είναι οι αρμόδιες αρχές να αδυνατούν επί ώρες να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο που καταγράφηκε για 3η φορά μέσα σε 1.5 μήνα μετά τις αντίστοιχες διακοπές στον Αγ. Στέφανο και προσφάτως σε ολόκληρη σχεδόν την Αττική.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τη σχεδόν τετραετή πια διαχείριση των ΔΕΚΟ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια κυβέρνηση που, ως φαίνεται, ενδιαφέρεται μόνον για την επικοινωνιακή συγκάλυψη της ανικανότητάς της και κυρίως στην αποποίηση των ευθυνών της για την κατάρρευση των υποδομών της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα η Νέα Δημοκρατία καταθέτει σήμερα ερώτηση προς την κυβέρνηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις:

  1. Πού οφείλονται οι διαδοχικές και εντελώς απροσδόκητες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα;
  2. Για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου για την αποφυγή των διακοπών ηλεκτροδότησης στην κορύφωση της τουριστικής σαιζόν με ανυπολόγιστες συνέπειες στα νοικοκυριά και στην οικονομία;
  3. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες στην Αττική και στην Ύδρα από τα ξαφνικά Black Out; Προτίθεται η κυβέρνηση να τους αποζημιώσει για τις πιθανές οικονομικές ζημιές που υπέστησαν;
  4. Πόσες μετακινήσεις προσωπικού και στελεχών έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στον ΑΔΜΗΕ;»

Μανιάτης: Ανίκανοι! Να φύγουν!

Με μια οργισμένη απάντηση στα social media σχολίασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης την κατάσταση που επικρατεί στην Ύδρα με το πολύωρο μπλακ άουτ.

"2η μέρα η Ύδρα χωρίς ρεύμα-νερό. Εκτός λειτουργίας το κύριο καλώδιο Ύδρα-Υποσταθ. Κρανιδίου. Εκτός λειτουργίας και το εφεδρικό! Βραχυκύκλωσε όταν ηλεκτρίστηκε. Καμία ετοιμότητα-συντήρηση. Απόλυτο τέλμα στα δρομολογημένα προγράμματα εκσυγχρονισμού-αυτοματοποίησης. Ανίκανοι. Να φύγουν" τονίζει στην ανάρτησή του.

 

Ποτάμι: οι υποδομές σε μερικούς τομείς βρίσκονται σε άθλια κατάσταση

"Πριν από λίγες ημέρες, η μισή Αθήνα έμεινε χωρίς ρεύμα. Τώρα η Ύδρα, στο μέσον της τουριστικής περιόδου, μένει δίχως νερό και δίχως ρεύμα. Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται, εκατοντάδες επαγγελματίες είναι σε απόγνωση. Οι υποδομές σε μερικούς τομείς βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και την ίδια στιγμή οι δαπάνες του Πρόγραμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν υστέρηση κατά 650 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2018" τονίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

"Χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν υποδομές, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για να εμφανίσει σημαντικό υπερπλεόνασμα, προκειμένου να μοιράσει επιδόματα, μήπως και με αυτόν τον τρόπο εξαγοράσει την ψήφο κάποιων πολιτών. Είναι το μόνο που την ενδιαφέρει. Για τα υπόλοιπα αδιαφορεί".